Wyznacz punkty przecięcia symetralnej odcinka AB z osiami układ współrzędnych jeśli \(\displaystyle{ A = (-1,3)}\) i \(\displaystyle{ B = (5,-9)}\).
Chciałabym wskazówki, co po kolei liczyć.
pkt przecięcia symetralnej
-
- Moderator
- Posty: 2828
- Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Seattle, WA
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 356 razy
pkt przecięcia symetralnej
Najpierw środek odcinka, potem prostą przechodzącą przez te dwa punkty, następnie prostą przechodzącą przez środek odcinka i prostopadłą do poprzedniej prostej, a potem punkty przecięcia z osiami.
-
- Użytkownik
- Posty: 59
- Rejestracja: 15 paź 2009, o 17:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kowal
- Podziękował: 5 razy
pkt przecięcia symetralnej
A jak wyznaczyć te punkty przecięcia ?
Środek wyszedł mi \(\displaystyle{ D = (2,-3)}\)
Prosta AB \(\displaystyle{ y=-2x+1}\)
Prostopadła do AB przechodząca przed D \(\displaystyle{ y =- \frac{1}{2}x-4}\)
Środek wyszedł mi \(\displaystyle{ D = (2,-3)}\)
Prosta AB \(\displaystyle{ y=-2x+1}\)
Prostopadła do AB przechodząca przed D \(\displaystyle{ y =- \frac{1}{2}x-4}\)
-
- Moderator
- Posty: 2828
- Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Seattle, WA
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 356 razy
pkt przecięcia symetralnej
Źle wyznaczyłaś prostą prostopadłą. Jak już będziesz miała dobry wynik, to:
-punktem przecięcia z osią OX jest punkt o współrzędnej \(\displaystyle{ (x;0)}\) (czyli wstawiasz zero za igrek i szukasz odpowiedniego iksa)
-punktem przecięcia z osią OY jest punkt o współrzędnej \(\displaystyle{ (0;y)}\)
-punktem przecięcia z osią OX jest punkt o współrzędnej \(\displaystyle{ (x;0)}\) (czyli wstawiasz zero za igrek i szukasz odpowiedniego iksa)
-punktem przecięcia z osią OY jest punkt o współrzędnej \(\displaystyle{ (0;y)}\)