Napisz równanie prostej.... Sprawdź czy...

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
bejbe212
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 19 wrz 2010, o 16:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin

Napisz równanie prostej.... Sprawdź czy...

Post autor: bejbe212 »

Bardzo proszę o pomoc, męczę się z tym już 4 godziny i doszedłem do podpunktu c ale nie wiem czy mam dobrze podpunkt a,b i c. Dlatego proszę o rozwiązanie tych zadań. Jeśli można to proszę podawać wzory, byłbym bardzo wdzięczny.

a) Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty \(\displaystyle{ A=(2,2) B=(-5,-11)}\)

b) Oblicz długość odcinka AB

c) Wyznacz równanie prostej równoległej do prostej AB i przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ C=(5,-1)}\)

d) Wyznacz równanie symetralnej odcinka AB

e) Oblicz odległość punktu \(\displaystyle{ C=(5,-1)}\) od prostej AB

f) Sprawdź, czy punkty A,B,D są współliniowe, Gdy \(\displaystyle{ D=(101,299)}\)
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2010, o 21:44 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę nawet proste wyrażenia umieszczać wewnątrz znaczników [latex][/latex].
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Napisz równanie prostej.... Sprawdź czy...

Post autor: miki999 »

Bardzo proszę o pomoc, męczę się z tym już 4 godziny i doszedłem do podpunktu c
No to mniej więcej poziom maturalny :]


a), b), c), d), e) Karty wzorów

f)
Sprawdź czy pkt. \(\displaystyle{ D}\) należy do prostej \(\displaystyle{ AB}\)
bejbe212
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 19 wrz 2010, o 16:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin

Napisz równanie prostej.... Sprawdź czy...

Post autor: bejbe212 »

bardzo mi tym pomogłeś -.-
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Napisz równanie prostej.... Sprawdź czy...

Post autor: miki999 »

Nie ma sprawy



Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ