Witam. Mam problem z 3 zadankami. Nie mogę sobie z nimi poradzić. Proszę was o pomoc.
1. Wskaż takie wartości tych wsółczynników k i b, dla których poniższe proste są równoległe:
\(\displaystyle{ a) y=2x +b, y=kx + 3;
b) y= -5x + 2, y=kx + b;
c) y= 3x +b, y= kx + k;
d) y= kx + b, y= bx + k;}\)
Uwaga: pokrywające się proste uważa się za równoległe.
2. Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ a = (2,1)}\) i przecinającej oś Ox pod kątem \(\displaystyle{ 45^{o}}\)
3. Znajdź równanie prostej zawierającej przekątną AC prostokąta ABCD, wiedząc, że \(\displaystyle{ A = (1,1), b= (4,1)}\) oraz \(\displaystyle{ D= (1,3)}\)
Prosiłbym o opis, jak to zrobić, jakie działania trzeba wykonać. Pozdrawiam i dziękuję z góry.
Równania prostej.
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 16 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 22 razy
Równania prostej.
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2010, o 13:54 przez Crizz, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę nawet proste wyrażenia umieszczać wewnątrz znaczników[latex][/latex] .
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę nawet proste wyrażenia umieszczać wewnątrz znaczników
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Równania prostej.
1. Proste są równoległe, gdy ich współczynniki kierunkowe są sobie równe.
Np. prosta: \(\displaystyle{ y=6x+7}\) jest równoległa do prostej: \(\displaystyle{ y=6x+b \ dla \ b \in R}\)
2. Współczynnik kierunkowy prostej: \(\displaystyle{ a=tg \alpha}\), gdzie \(\displaystyle{ \alpha}\) to kąt nachylenia do osi OX, w tym przypadku: \(\displaystyle{ \alpha =45^{\circ}}\)
3. Znajdź współrzędne punktu C, następnie wyznacz równanie prostej AC, rozwiązując układ równań.
Np. prosta: \(\displaystyle{ y=6x+7}\) jest równoległa do prostej: \(\displaystyle{ y=6x+b \ dla \ b \in R}\)
2. Współczynnik kierunkowy prostej: \(\displaystyle{ a=tg \alpha}\), gdzie \(\displaystyle{ \alpha}\) to kąt nachylenia do osi OX, w tym przypadku: \(\displaystyle{ \alpha =45^{\circ}}\)
3. Znajdź współrzędne punktu C, następnie wyznacz równanie prostej AC, rozwiązując układ równań.
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 16 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 22 razy
Równania prostej.
Dziękuję, już zadanka rozwiązałem Myślę, że dobrze:
W drugim wyszło mi
\(\displaystyle{ y= x - 1}\)
W trzecim
\(\displaystyle{ y= \frac {-2} {3x} + 5,6}\)
Pozdrawiam i dziękuję
W drugim wyszło mi
\(\displaystyle{ y= x - 1}\)
W trzecim
\(\displaystyle{ y= \frac {-2} {3x} + 5,6}\)
Pozdrawiam i dziękuję
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Równania prostej.
2. OK
3. Coś nie tak, powinno wyjść: \(\displaystyle{ y= \frac{2}{3} x+ \frac{1}{3}}\)
3. Coś nie tak, powinno wyjść: \(\displaystyle{ y= \frac{2}{3} x+ \frac{1}{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 16 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 22 razy
Równania prostej.
Rzeczywiście Mały błąd rachunkowy mi się wkradł, wszystko jest ok Dziękuję i pozdrawiam