2. Dane są punkty \(\displaystyle{ A(-10,-12)}\) oraz \(\displaystyle{ B(5,-3)}\)
a) napisz równanie prostej AB
b) prosta AB przecina prostą \(\displaystyle{ k:2x +5y -5=0}\) w punkcie C. Oblicz współrzędne punktu C
c) wyznacz równanie symetralnej odcinka AB
Równanie prostej
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 18 wrz 2010, o 23:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: poznań
Równanie prostej
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2010, o 10:45 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Temat umieszczony w złym dziale.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Równanie prostej
a) równanie prostej AB: \(\displaystyle{ y=ax+b}\), oblicz współczynniki a, b rozwiązując układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} -12=-10a+b \\ -3=5a+b \end{cases}}\)
b) jak juz masz równanie prostej AB, współrzędne punktu wspólnego tych dwóch prostych, znajdziesz, rozwiązując kolejny układ równań
c) znajdź środek odcinka AB, a następnie wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej AB, przechodzącej przez wyznaczony punkt - środek odcinka AB
\(\displaystyle{ \begin{cases} -12=-10a+b \\ -3=5a+b \end{cases}}\)
b) jak juz masz równanie prostej AB, współrzędne punktu wspólnego tych dwóch prostych, znajdziesz, rozwiązując kolejny układ równań
c) znajdź środek odcinka AB, a następnie wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej AB, przechodzącej przez wyznaczony punkt - środek odcinka AB
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Równanie prostej
Ad 1.:
Prosta ta przechodzi przez obydwa te punkty, czyli spełniają one jej równanie. Postać ogólna równania prostej - \(\displaystyle{ y = ax + b}\). Podstaw, układ równań i gotowe.
Ad 2.:
Punkt ten należy jednocześnie do obydwu tych prostych, czyli spełnia oba ich równania.
Ad 3.:
a) można znaleźć równanie ogólne prostej prostopadłej do Twojej, po czym sprawdzić, kiedy przechodzi przez punkt na środku odcinka (punkt ten trzeba wcześniej wyznaczyć, jego współrzędne są średnią arytmetyczną końców odcinka)
b) Jest sobie taki wzór, który da Ci gotowca, jednak nie wiem, czy użycie go bez dowodu Ci zaliczą:
Równaniem prostej symetralnej dla odcina \(\displaystyle{ AB}\), gdzie \(\displaystyle{ A(a_x, a_y)}\) i \(\displaystyle{ B(b_x, b_y)}\) jest:
\(\displaystyle{ (2\cdot x-a_x-b_x)(a_x-b_x)+(2\cdot y-a_y-b_y)(a_y-b_y)=0}\)
Prosta ta przechodzi przez obydwa te punkty, czyli spełniają one jej równanie. Postać ogólna równania prostej - \(\displaystyle{ y = ax + b}\). Podstaw, układ równań i gotowe.
Ad 2.:
Punkt ten należy jednocześnie do obydwu tych prostych, czyli spełnia oba ich równania.
Ad 3.:
a) można znaleźć równanie ogólne prostej prostopadłej do Twojej, po czym sprawdzić, kiedy przechodzi przez punkt na środku odcinka (punkt ten trzeba wcześniej wyznaczyć, jego współrzędne są średnią arytmetyczną końców odcinka)
b) Jest sobie taki wzór, który da Ci gotowca, jednak nie wiem, czy użycie go bez dowodu Ci zaliczą:
Równaniem prostej symetralnej dla odcina \(\displaystyle{ AB}\), gdzie \(\displaystyle{ A(a_x, a_y)}\) i \(\displaystyle{ B(b_x, b_y)}\) jest:
\(\displaystyle{ (2\cdot x-a_x-b_x)(a_x-b_x)+(2\cdot y-a_y-b_y)(a_y-b_y)=0}\)