Odcinek AB jest wysokością trójkąta...

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Wilu?87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 21 kwie 2010, o 00:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 3 razy

Odcinek AB jest wysokością trójkąta...

Post autor: Wilu?87 »

Witam. Potrzebuję pomocy. Zadanie: Odcinek AB jest wysokością trójkąta równobocznego. Oblicz długość boku trójkąta, jeśli wiadomo, że A=(-3,-2) i B=(5,2). Proszę o wyliczenie i jeśli to możliwe o wytłumaczenie.
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2010, o 20:42 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Awatar użytkownika
Mersenne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1010
Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bytom/Katowice
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 303 razy

Odcinek AB jest wysokością trójkąta...

Post autor: Mersenne »

Wykorzystaj wzór:

\(\displaystyle{ h=\frac{a\sqrt{3}}{2}}\)
Wilu?87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 21 kwie 2010, o 00:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 3 razy

Odcinek AB jest wysokością trójkąta...

Post autor: Wilu?87 »

No dobrze, ale jak obliczyć odległość między A i B, czyli tą wysokość?
Awatar użytkownika
sea_of_tears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1641
Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 548 razy

Odcinek AB jest wysokością trójkąta...

Post autor: sea_of_tears »

\(\displaystyle{ |AB|=\sqrt{(x_B - x_A)^2 +(y_B - y_A)^2}}\)
Wilu?87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 21 kwie 2010, o 00:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 3 razy

Odcinek AB jest wysokością trójkąta...

Post autor: Wilu?87 »

Dziękuję za pomoc:)
ODPOWIEDZ