Dane są punkty

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
mateusz3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 18 wrz 2006, o 17:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 29 razy

Dane są punkty

Post autor: mateusz3 »

Punkty A = (-2; 1), B = (4; -1), C = (-1, 4) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego.
a) Oblicz pole trójkąta ABC.
b) Oblicz długość okręgu opisanego na trójkącie ABC.
c) Uzasadnij, ze < ABC ma marę mniejszą niż 300.
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Dane są punkty

Post autor: Lady Tilly »

a)
Obliczasz długości boków:
\(\displaystyle{ |AB|=2\sqrt{10}}\)

\(\displaystyle{ |AC|=\sqrt{10}}\)

\(\displaystyle{ |BC|=5\sqrt{2}}\)
Teraz wzór Herona:
\(\displaystyle{ Pole=\sqrt{p(p-a)(p-b)(p-c)}}\) gdzie \(\displaystyle{ p=\frac{a+b+c}{2}}\) a,b,c to boki trójkąta. Wobec tego pole wynosi 10
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

Dane są punkty

Post autor: Calasilyar »

albo wzór na pole z wyznacznikiem (szybciej niż Heronem)
... jk.C4.85ta
ostatni wzór, tuż ponad "Obliczanie środka ciężkości"
ODPOWIEDZ