Równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt i oś

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Gootago
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 18 wrz 2010, o 12:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt i oś

Post autor: Gootago »

Mam zadanie: Napisać równanie płaszc zyzny przechodzą cej przez punkt Q = (3,2,1) i przez oś Oy
i nie mogę sobie poradzić (głównie z drugą częścią - czyli oś OY) z tym zadaniem. Potrafi ktoś pomóc?
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt i oś

Post autor: lukasz1804 »

Do równania płaszczyzny wystarcza trzy niewspółliniowe punkty. Jednym może być dany punkt Q, a dwa pozostałe obierz dowolnie na osi OY.
Gootago
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 18 wrz 2010, o 12:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt i oś

Post autor: Gootago »

Dowolny punkt na osi OY to punkt o współrzędnych A=(x,0,z) ? czyli współrzędna y=0 definiuje punkt na osi OY niezależnie od współrzędnych x,z ?
Awatar użytkownika
Arst
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 767
Rejestracja: 10 mar 2008, o 20:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: University of Warwick
Podziękował: 82 razy
Pomógł: 50 razy

Równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt i oś

Post autor: Arst »

Dowolny punkt na osi OY to \(\displaystyle{ P=(0,y,0)}\).

Pozdrawiam
Gootago
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 18 wrz 2010, o 12:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt i oś

Post autor: Gootago »

Dzięki, teraz rozumiem wszystko
ODPOWIEDZ