Dane są punkty \(\displaystyle{ A = \left(0,1\right) , B = \left(4,3 \right) ,M = \left(3,5 \right)}\) na prostej k przechodzącej przez punkt M i równoległej do prostej AB. Znajdź punkt C jednakowo odległy od punktów A i B leżący na tej samej prostej k. Oblicz pole trójkąta ABC.
Doszłam tylko do tego, że ze wzoru \(\displaystyle{ x = \frac{Xa+Yb}{2}}\) obliczyłam środek odcinka AB = \(\displaystyle{ \left( 2,2\right)}\).
I dalej nie wiem.
proste prostopadłe, punkty, etc
-
- Użytkownik
- Posty: 59
- Rejestracja: 15 paź 2009, o 17:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kowal
- Podziękował: 5 razy
proste prostopadłe, punkty, etc
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2010, o 20:59 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
proste prostopadłe, punkty, etc
Wskazówka:
- napisz równanie prostej AB
- napisz równanie prostej k (równoległej do AB i przechodzącej przez punkt M)
- napisz równanie prostej p prostopadłej do AB przechodzącej przez punkt D=(2;2) (ten którego współrzędne obliczyłaś)
- współrzędne punktu C oblicz jako współrzędne punktu przecięcia prostych k oraz p (rozwiąż układ równań)
- napisz równanie prostej AB
- napisz równanie prostej k (równoległej do AB i przechodzącej przez punkt M)
- napisz równanie prostej p prostopadłej do AB przechodzącej przez punkt D=(2;2) (ten którego współrzędne obliczyłaś)
- współrzędne punktu C oblicz jako współrzędne punktu przecięcia prostych k oraz p (rozwiąż układ równań)