Zad:
Dany jest odcinek o końcach \(\displaystyle{ A=(-2,3)}\) i \(\displaystyle{ B=(4,-5)}\), napisz równania osi symetrii tego odcinka.
Nie mam zielonego pojecia jak to rozwiązać. Potrzebne mi rozwiązanie koniecznie na czwatek dziś jest wtorek ;p
Bardzo Was proszę o pomoc i dobre wyjaśnienie dlaczego tak a nie inaczej.
Z góry dzięki bardzo
Obliczyc równania osi symetrii odcinka
-
- Użytkownik
- Posty: 795
- Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 66 razy
Obliczyc równania osi symetrii odcinka
Nie za bardzo rozumiem 'napisz równania' wg mnie będzie tylko jedno równanie.
1)Wyznacz środek tego odcinka \(\displaystyle{ S = \left( \frac{x_{A} + x_{B}}{2}; \frac{y_{A} + y_{B}}{2} \right)}\)
2)Wyznacz równanie prostej łączącej punkty A i B.
3)Wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej AB przechodzącej przez nasz punkt S wyznaczony w pkt 1.
1)Wyznacz środek tego odcinka \(\displaystyle{ S = \left( \frac{x_{A} + x_{B}}{2}; \frac{y_{A} + y_{B}}{2} \right)}\)
2)Wyznacz równanie prostej łączącej punkty A i B.
3)Wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej AB przechodzącej przez nasz punkt S wyznaczony w pkt 1.
-
- Użytkownik
- Posty: 795
- Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 66 razy
Obliczyc równania osi symetrii odcinka
Wyznaczam środek odcinka AB
\(\displaystyle{ S = \left( \frac{-2 + 4}{2}; \frac{3 - 5}{2} \right)
S = \left( 1; -1\right)
\begin{cases} 3 = -2a + b \\ -5 = 4a + b \end{cases}
\begin{cases} a = -\frac{4}{3} \\ b = \frac{1}{3} \end{cases}}\)
Prosta AB
\(\displaystyle{ y = -\frac{4}{3}x + \frac{1}{3}}\)
Prosta prostopadła będaca symetryczną
\(\displaystyle{ y = \frac{3}{4}x + b}\)
\(\displaystyle{ -1 = \frac{3}{4} + b}\)
\(\displaystyle{ b = -\frac{7}{4}}\)
\(\displaystyle{ y = \frac{3}{4}x -\frac{7}{4}}\)
\(\displaystyle{ S = \left( \frac{-2 + 4}{2}; \frac{3 - 5}{2} \right)
S = \left( 1; -1\right)
\begin{cases} 3 = -2a + b \\ -5 = 4a + b \end{cases}
\begin{cases} a = -\frac{4}{3} \\ b = \frac{1}{3} \end{cases}}\)
Prosta AB
\(\displaystyle{ y = -\frac{4}{3}x + \frac{1}{3}}\)
Prosta prostopadła będaca symetryczną
\(\displaystyle{ y = \frac{3}{4}x + b}\)
\(\displaystyle{ -1 = \frac{3}{4} + b}\)
\(\displaystyle{ b = -\frac{7}{4}}\)
\(\displaystyle{ y = \frac{3}{4}x -\frac{7}{4}}\)