Dane są wierzchołki trójkąta ABC: \(\displaystyle{ A = (2,6)}\), \(\displaystyle{ B = (-4,2)}\) i \(\displaystyle{ C = (-8,4)}\).
Jak moge obliczyc pole tego trójkata?
pole trójkata
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 15 gru 2009, o 20:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stargard
- Pomógł: 8 razy
pole trójkata
Możesz równie dobrze (chociaż jest więcej pracy) z :
\(\displaystyle{ |a| = \sqrt{a^{2}_{1} + a^{2}_{2}}}\)
oczywiście a to są te współrzędne twoje
oraz przydany może być wzór Herona:
\(\displaystyle{ P = \frac{1}{2}(a + b + c)}\)
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ |a| = \sqrt{a^{2}_{1} + a^{2}_{2}}}\)
oczywiście a to są te współrzędne twoje
oraz przydany może być wzór Herona:
\(\displaystyle{ P = \frac{1}{2}(a + b + c)}\)
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
pole trójkata
Wzór Herona wygląda trochę inaczej, poszperaj trochę w internecie, jeśli już koniecznie będziesz chciała z niego skorzystać.wrobel93b pisze: oraz przydany może być wzór Herona:
\(\displaystyle{ P = \frac{1}{2}(a + b + c)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 15 gru 2009, o 20:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stargard
- Pomógł: 8 razy
pole trójkata
ahh, sorki źle spojrzałem do podręcznika (nie doczytałem do końca) Tak naprawdę to jest pełny wzór Herona (to p co wyżej podałem tylko jest żeby podstawić , pod wzór który zaraz napisze)
\(\displaystyle{ P = \sqrt{p(p-a)(p-b)(p-c)}}\)
i teraz podstawiamy
\(\displaystyle{ p = \frac{1}{2}(a+b+c)}\)
@Crizz już chyba jest dobrze, tak?
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ P = \sqrt{p(p-a)(p-b)(p-c)}}\)
i teraz podstawiamy
\(\displaystyle{ p = \frac{1}{2}(a+b+c)}\)
@Crizz już chyba jest dobrze, tak?
Pozdrawiam