Prosta zadana wzorem, współrzędne wierzchołków kwadratu
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 9 wrz 2010, o 14:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
Prosta zadana wzorem, współrzędne wierzchołków kwadratu
Prosta o równaniu \(\displaystyle{ y= -2x+8}\) przecina oś \(\displaystyle{ OX}\) w punkcie \(\displaystyle{ A}\) i oś \(\displaystyle{ OY}\) w punkcie \(\displaystyle{ B}\). Wyznacz współrzędne wierzchołków kwadratu o przekątnej \(\displaystyle{ AB}\).
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2010, o 10:53 przez miki999, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Prosta zadana wzorem, współrzędne wierzchołków kwadratu
Wskazówka:
- oblicz współrzędne punktów przecięcia tej prostej z osiami OX oraz OY:
- zrób rysunek
- teraz zastanów się jakie są współrzędne dwóch pozostałych wierzchołków kwadratu
- oblicz współrzędne punktów przecięcia tej prostej z osiami OX oraz OY:
- zrób rysunek
- teraz zastanów się jakie są współrzędne dwóch pozostałych wierzchołków kwadratu
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 9 wrz 2010, o 14:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
Prosta zadana wzorem, współrzędne wierzchołków kwadratu
Policzyłam współrzędne punktów. \(\displaystyle{ A=(4,0)}\) \(\displaystyle{ B=(0,8)}\)
\(\displaystyle{ AB=(2,4)}\)
a równanie prostej to \(\displaystyle{ y= \frac{1}{2} x+4}\)
I co dalej?
\(\displaystyle{ AB=(2,4)}\)
a równanie prostej to \(\displaystyle{ y= \frac{1}{2} x+4}\)
I co dalej?
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Prosta zadana wzorem, współrzędne wierzchołków kwadratu
To jest oczywiście OK.karolcia9966 pisze:Policzyłam współrzędne punktów. \(\displaystyle{ A=(4,0)}\) \(\displaystyle{ B=(0,8)}\)
Co oznacza ten zapis?karolcia9966 pisze:\(\displaystyle{ AB=(2,4)}\)
Ale jakiej prostej? Bez tej informacji trudno powiedzieć czy jest poprawne.karolcia9966 pisze:równanie prostej to \(\displaystyle{ y= \frac{1}{2} x+4}\)
Teraz należy:
- obliczyć współrzędne środka S odcinka AB
- napisać równanie prostej CD prostopadłej do AB przechodzącej przez punkt S
- znaleźć na prostej CD współrzędne punktów C i D odległych od punktu S o połowę długości odcinka AB
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 9 wrz 2010, o 14:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
Prosta zadana wzorem, współrzędne wierzchołków kwadratu
Wierzchołki\(\displaystyle{ C i D}\) leżą na prostej prostopadłej do \(\displaystyle{ y=-2x+8}\)
Współrzedne środka \(\displaystyle{ AB=(2,4)}\)
Współczynnik kierunkowej prostej to \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) stąd to równanie prostej o ile dobrze policzyłam?
Współrzedne środka \(\displaystyle{ AB=(2,4)}\)
Współczynnik kierunkowej prostej to \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) stąd to równanie prostej o ile dobrze policzyłam?
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Prosta zadana wzorem, współrzędne wierzchołków kwadratu
i przechodzącej przez punkt S (środek odcinka AB).karolcia9966 pisze:Wierzchołki\(\displaystyle{ C i D}\) leżą na prostej prostopadłej do \(\displaystyle{ y=-2x+8}\)
Wynik OK, ale zapis nie za bardzo. Albo należało zapisać słownie, że współrzędne środka odcinka AB wynoszą (2;4) albo oznaczyć środek np. jako S i wówczas zapisać S=(2;4)karolcia9966 pisze:Współrzedne środka \(\displaystyle{ AB=(2,4)}\)
Współczynnik kierunkowy jest OK. Mamy więc równanie prostej CD:karolcia9966 pisze:Współczynnik kierunkowej prostej to \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) stąd to równanie prostej o ile dobrze policzyłam?
\(\displaystyle{ y= \frac{1}{2}x+b}\)
Jeżeli teraz podstawisz do tego równania współrzędne punktu S(2;4), to otrzymasz:
\(\displaystyle{ 4= \frac{1}{2} \cdot 2+b \Rightarrow b=...}\)
Ile wynosi b?
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 9 wrz 2010, o 14:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Prosta zadana wzorem, współrzędne wierzchołków kwadratu
OK.
Teraz znasz równanie prostej CD i został Ci ostatni punkt ze wskazówek:
- znaleźć na prostej CD współrzędne punktów C i D odległych od punktu S o połowę długości odcinka AB
Teraz znasz równanie prostej CD i został Ci ostatni punkt ze wskazówek:
- znaleźć na prostej CD współrzędne punktów C i D odległych od punktu S o połowę długości odcinka AB
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 9 wrz 2010, o 14:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
Prosta zadana wzorem, współrzędne wierzchołków kwadratu
Teraz utknęłam. Długość odcinka \(\displaystyle{ AB= \sqrt{4 ^{2} } + \sqrt{8 ^{2} }}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Prosta zadana wzorem, współrzędne wierzchołków kwadratu
Nie, długość odcinka, to:
\(\displaystyle{ |AB|= \sqrt{4^{2}+8^{2}}=...}\)
Teraz podziel tą długość przez 2 i poszukaj na prostej CD punktów oddalonych o tą wartość od punktu S(2;4):
\(\displaystyle{ (*) \sqrt{(x-2)^2+(y-4)^{2}}= \frac{1}{2} \cdot |AB|}\)
Ponieważ te punkty muszą leżeć na prostej CD, to podstaw do równania (*):
\(\displaystyle{ y= \frac{1}{2}x+3}\)
i z równania (*) wyznacz wartości x
\(\displaystyle{ |AB|= \sqrt{4^{2}+8^{2}}=...}\)
Teraz podziel tą długość przez 2 i poszukaj na prostej CD punktów oddalonych o tą wartość od punktu S(2;4):
\(\displaystyle{ (*) \sqrt{(x-2)^2+(y-4)^{2}}= \frac{1}{2} \cdot |AB|}\)
Ponieważ te punkty muszą leżeć na prostej CD, to podstaw do równania (*):
\(\displaystyle{ y= \frac{1}{2}x+3}\)
i z równania (*) wyznacz wartości x
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 9 wrz 2010, o 14:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
Prosta zadana wzorem, współrzędne wierzchołków kwadratu
\(\displaystyle{ AB=4 \sqrt{5}}\) ?-- 11 wrz 2010, o 16:59 --Sorry, źle policzyłam to \(\displaystyle{ AB}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 9 wrz 2010, o 14:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
Prosta zadana wzorem, współrzędne wierzchołków kwadratu
\(\displaystyle{ (x-2) ^{2} + ( \frac{1}{2} x+3-4) ^{2} =5}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} -4x+4+ \frac{1}{4} x ^{2} =5}\)
\(\displaystyle{ \frac{5}{4} x ^{2} -5x+5=25}\)
\(\displaystyle{ \frac{5}{4} x ^{2} -5x-20=0 /* \frac{4}{5}}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} -4x-16=0}\)
czy dobrze to liczę?
\(\displaystyle{ x ^{2} -4x+4+ \frac{1}{4} x ^{2} =5}\)
\(\displaystyle{ \frac{5}{4} x ^{2} -5x+5=25}\)
\(\displaystyle{ \frac{5}{4} x ^{2} -5x-20=0 /* \frac{4}{5}}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} -4x-16=0}\)
czy dobrze to liczę?
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Prosta zadana wzorem, współrzędne wierzchołków kwadratu
Po prawej stronie miało być \(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot |AB|}\), czyli po podniesieniu do kwadratu mamy:
\(\displaystyle{ \left( \frac{1}{2} \cdot 4 \sqrt{5}\right) ^{2}=20}\)
Równanie będzie wyglądać więc tak:
\(\displaystyle{ (x-2) ^{2} + ( \frac{1}{2} x+3-4) ^{2} =20}\)
Teraz przekształć to równanie i je rozwiąż. W ten sposób wyznaczysz współrzędne x punktów C i D. Współrzędne y wyznaczysz z równania prostej CD:
\(\displaystyle{ y= \frac{1}{2}x+3}\).
W drugie linijce swoich obliczeń chyba o czymś zapomniałaś (pominęłaś dwa składniki) - zrób odpowiednie poprawki.
\(\displaystyle{ \left( \frac{1}{2} \cdot 4 \sqrt{5}\right) ^{2}=20}\)
Równanie będzie wyglądać więc tak:
\(\displaystyle{ (x-2) ^{2} + ( \frac{1}{2} x+3-4) ^{2} =20}\)
Teraz przekształć to równanie i je rozwiąż. W ten sposób wyznaczysz współrzędne x punktów C i D. Współrzędne y wyznaczysz z równania prostej CD:
\(\displaystyle{ y= \frac{1}{2}x+3}\).
W drugie linijce swoich obliczeń chyba o czymś zapomniałaś (pominęłaś dwa składniki) - zrób odpowiednie poprawki.