Prosta prostopadła do płaszczyzny

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
krfotok
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 29 lip 2010, o 23:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zmrok
Podziękował: 1 raz

Prosta prostopadła do płaszczyzny

Post autor: krfotok »

Proszę o sprawdzenie danego zadania:
W przestrzeni 3D dane są dwie płaszczyzny
\(\displaystyle{ \pi _{1} :x+2y+3z=5}\)
\(\displaystyle{ \pi _{2} :x+y-z=1}\)
Niech p oznacza prostą powstałą w wyniku przecięcia się dwóch płaszczyzn. Wyznaczyć płaszczyznę prostopadłą do prostej l i przecinającą ją w punkcie(2,0,1)

Wyznaczam:
\(\displaystyle{ R _{1}(1,2,3)}\)
\(\displaystyle{ R _{2} (1,1,-1)}\)

Wyznaczam iloczyn wektorowy z tych dwóch wektorów i ostatecznie otrzymuję równanie:
\(\displaystyle{ -5(x+2)+4y-z=0}\)
Proszę o wsparcie.-- 10 wrz 2010, o 19:15 --Czy mogę liczyć na wsparcie kogoś mądrzejszego od siebie?
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2010, o 22:18 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Pamiętaj o klamrach [latex][/latex].
Awatar użytkownika
dareox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 18 sie 2010, o 16:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów/Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

Prosta prostopadła do płaszczyzny

Post autor: dareox »

Źle wstawione liczby do wzoru na płaszczyznę ma być:
\(\displaystyle{ -5(x-2)+4y-(z-1)=0}\)
i tyle błędu
ODPOWIEDZ