Iloczyn skalarny

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
dwaplusdwa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 25 sie 2010, o 11:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: dalekostąd
Podziękował: 1 raz

Iloczyn skalarny

Post autor: dwaplusdwa »

1.Wiadomo, że \(\displaystyle{ \left|\vec{a} \right|=2}\), \(\displaystyle{ \left|\vec{b} \right| =3}\) oraz \(\displaystyle{ \vec{a} \circ \vec{b} =-4}\). Oblicz:

a)\(\displaystyle{ (\vec{a} +2\vec{b}) \circ (\vec{b} -3\vec{a})}\)
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2010, o 15:53 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Iloczyn skalarny to w LaTeXie '\circ', wektor to '\vec{}' - nazwę wektora umieszczamy wewnątrz nawiasów klamrowych.Temat umieszczony w złym dziale.
Awatar użytkownika
Mersenne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1010
Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bytom/Katowice
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 303 razy

Iloczyn skalarny

Post autor: Mersenne »

w czym problem?
dwaplusdwa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 25 sie 2010, o 11:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: dalekostąd
Podziękował: 1 raz

Iloczyn skalarny

Post autor: dwaplusdwa »

Jak to obliczyć?
sailormoon88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 204
Rejestracja: 2 lut 2010, o 13:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 24 razy

Iloczyn skalarny

Post autor: sailormoon88 »

Przemnóż ze sobą dwa nawiasy. Wiesz ile wynosi iloczyn skalarny ab. A ile wynosi iloczyn skalarny wektorów a i a oraz b i b?
dwaplusdwa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 25 sie 2010, o 11:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: dalekostąd
Podziękował: 1 raz

Iloczyn skalarny

Post autor: dwaplusdwa »

Próbowałem to robić ale nie wychodzi. Może to ktoś rozpisać?
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Iloczyn skalarny

Post autor: Crizz »

Skoro próbowałeś, to pokaż swoje obliczenia, podpowiemy, co jest nie tak. Zacznij od wymnożenia nawiasów (jak przy zwykłym mnożeniu).
ODPOWIEDZ