jest okrąg \(\displaystyle{ (x-2)^2+(y+3)^2=4}\)
i prosta \(\displaystyle{ y=-3x+1}\)
zbadaj położenie prostej względem okręgu.. czy ktoś kto czuje się w tym mocny i pomoże?.
położenie prostej względem okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 490
- Rejestracja: 7 maja 2009, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 64 razy
położenie prostej względem okręgu
Policz odległość \(\displaystyle{ d}\) prostej od środka okręgu, czyli punktu \(\displaystyle{ (2; -3)}\)
Jeśli \(\displaystyle{ d>r}\) to prosta jest poza okręgiem, jeśli \(\displaystyle{ d=r}\) do prosta jest styczna do okręgu, jeśli \(\displaystyle{ d<r}\) to prosta przecina okrąg
Jeśli \(\displaystyle{ d>r}\) to prosta jest poza okręgiem, jeśli \(\displaystyle{ d=r}\) do prosta jest styczna do okręgu, jeśli \(\displaystyle{ d<r}\) to prosta przecina okrąg
- Mersenne
- Użytkownik
- Posty: 1010
- Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bytom/Katowice
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 303 razy
położenie prostej względem okręgu
\(\displaystyle{ l:Ax+By+C=0}\)
\(\displaystyle{ P=(x_{P};y_{P})}\)
\(\displaystyle{ d(P,l)=\frac{|Ax_{P}+By_{P}+C|}{\sqrt{A^{2}+B^{2}}}}\)
\(\displaystyle{ d=\frac{\sqrt{10}}{5}}\)
\(\displaystyle{ d<r}\), zatem prosta przetnie okrąg
\(\displaystyle{ P=(x_{P};y_{P})}\)
\(\displaystyle{ d(P,l)=\frac{|Ax_{P}+By_{P}+C|}{\sqrt{A^{2}+B^{2}}}}\)
\(\displaystyle{ d=\frac{\sqrt{10}}{5}}\)
\(\displaystyle{ d<r}\), zatem prosta przetnie okrąg