Współczynnik kierunkowy przechodzący przez 2 punkty.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Revoxen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 25 maja 2010, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Współczynnik kierunkowy przechodzący przez 2 punkty.

Post autor: Revoxen »

Witam!
Chciałbym się upewnić czy zadanie prze zemnie zrobione jest dobrze wykonane.
Treść zadania:
Wyznacz współczynnik kierunkowy przechodzący przez punkty :
\(\displaystyle{ P_{1}=(3,2)}\)` ; \(\displaystyle{ P_{2}(-3,4)}\)
A więc jak dla mnie trzeba użyć wzoru na współczynnik kierunkowy : \(\displaystyle{ m= \frac{y_2 - y_1}{x_2 - x_1}}\) . Stąd podstawiając do wzoru wychodzi nam współczynnik kierunkowy .
Jest jeszcze jeden problem mam podać geometryczną interpretacje współczynnika kierunkowego i nie mam pojęcia jak to zrobić .
Z góry dziękuje za pomoc
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2010, o 18:08 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
irena_1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 496
Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 122 razy

Współczynnik kierunkowy przechodzący przez 2 punkty.

Post autor: irena_1 »

Interpretacja tego współczynnika: współczynnik kierunkowy prostej jest równy tangensowi kąta nachylenia tej prostej do dodatniej półosi Ox. W tym wypadku ten współczynnik jest równy \(\displaystyle{ -\frac{1}{3}}\), czyli \(\displaystyle{ tg\alpha=-\frac{1}{3}}\), gdzie \(\displaystyle{ \alpha}\) to kąt, jaki tworzy prosta przechodząca przez te 2 punkty z dodatnią półosią Ox.
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2010, o 20:41 przez irena_1, łącznie zmieniany 1 raz.
Revoxen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 25 maja 2010, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Współczynnik kierunkowy przechodzący przez 2 punkty.

Post autor: Revoxen »

Hmm . Wszystko się zgadzam orpócz tego iż to nie powinno być \(\displaystyle{ -\frac{1}{3}}\)
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2010, o 18:10 przez Crizz, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Współczynnik kierunkowy przechodzący przez 2 punkty.

Post autor: Crizz »

Powinno być \(\displaystyle{ -\frac{1}{3}}\).
ODPOWIEDZ