Rama eliptyczna

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
lodziasz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 19 wrz 2004, o 20:06

Rama eliptyczna

Post autor: lodziasz »

Witam, probuje opisac rownaniami parametrycznymi rame eliptyczna, tak, aby rama miala caly czas stala szerokosc.
Zewnetrzna elipse opisalem zwyklymi rownaniami parametrycznymi elipsy:
\(\displaystyle{ x=acos(t)}\)
\(\displaystyle{ y=bcos(t)}\)
gdzie t to kat, \(\displaystyle{ 0<t<360}\)
a i b to polowy dlugosci osi elipsy "a" w kierunku x, "b" w kierunku y.
Problem pojawia sie z wewnetrzna elipsa, wrysowujac w autocadzie kolejna elipsa o srodku w tym samym punkcie elipse o wymiarach \(\displaystyle{ a-5}\) i \(\displaystyle{ b-5}\), rama nie ma stalej szerokosci.
Uzylem narzedzia "odsun" i stworzylem taka elipse, rama ma stala szerokosc, ale...
jak to opisac jakims rownaniem
rownanie
\(\displaystyle{ x=(a-5)cos(t)}\)
\(\displaystyle{ y=(b-5)cos(t)}\) odpada bo rama nie bedzie miala stalej szerokosci
Jesli ktos ma jakis pomysl jak to rozwiazac to byloby milo..;]
Pozdro. Z gory dzieki za pomoc...
Ostatnio zmieniony 2 wrz 2010, o 11:25 przez lodziasz, łącznie zmieniany 3 razy.
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Rama eliptyczna

Post autor: Crizz »

Czemu sądzisz, że nie będzie miała stałej szerokości?
lodziasz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 19 wrz 2004, o 20:06

Rama eliptyczna

Post autor: lodziasz »

Wrysowalem ja w ten sposob w programie AutoCad, no i okazuje sie ze nie ma stalej szerokosci..:/
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Rama eliptyczna

Post autor: Crizz »

Moim zdaniem powinna mieć, sprawdź to jeszcze raz.
lodziasz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 19 wrz 2004, o 20:06

Rama eliptyczna

Post autor: lodziasz »

Narysowałem to jeszcze raz, ale tak jak mówiłem, rama nadal nie ma stałej szerokości, tylko w punktach charakterystycznych w "kwadrantach" szerokość ramy ma tyle ile powinna, w pozostałych punktach ulega zmianie.
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Rama eliptyczna

Post autor: Crizz »

Zobacz, czy zadziała
\(\displaystyle{ x=\frac{ab}{\sqrt{a^{2}tg^{2}t+b^{2}}}-dcos\alpha}\)
gdzie \(\displaystyle{ d}\) to odległość, w jakiej ma być oddalona krzywa,
\(\displaystyle{ y=xtgt}\) (tu się pewnie coś uprości, jak wstawisz przepis na \(\displaystyle{ x}\)).

Wzór się niestety psuje przy wyznaczaniu punktów położonych na osi Oy. Przepraszam, ale nie mam chwilowo możliwości sprawdzenia poprawności.
ODPOWIEDZ