Witam.
Mam problem z dwoma następującymi zadaniami.
Zad.1
Pokazać, że proste \(\displaystyle{ l_{1}:}\) \(\displaystyle{ x+y-z-1=0\\ 2x-2y-z+1}\) i \(\displaystyle{ l_{2}:}\) \(\displaystyle{ x=-y \\2x-y+3z=6}\) przecinają się. Znaleźć równanie prostej przechodzącej przez ich punkt przegięcia i prostopadłej do płaszczyzny zawierającej te proste.
I sposób:
\(\displaystyle{ l_{1} : x+y-z-1=0\\ 2x-2y-z+1=0}\) \(\displaystyle{ \rightarrow}\) \(\displaystyle{ x=z-y-1 \\ 2z-2y-2-2y-z+1=0}\) \(\displaystyle{ \rightarrow}\) \(\displaystyle{ x=z-y-1\\z-4y-1=0\\y=t}\) \(\displaystyle{ \rightarrow}\) \(\displaystyle{ x=z-t-1\\z=1-4t\\y=t}\) \(\displaystyle{ \rightarrow}\) \(\displaystyle{ x=-5t\\y=t\\z=1-4t}\)
Więc, wektor kierunkowy prostej \(\displaystyle{ l_1 : \vec{V} = [-5, 1 , -4]}\) i pkt.A(0,0,1)
\(\displaystyle{ l_2 : x=-y\\ 2x-y+3z=6}\) \(\displaystyle{ \rightarrow}\) \(\displaystyle{ x=-y\\-2y-y+3z=6}\) \(\displaystyle{ \rightarrow}\) \(\displaystyle{ x=-y\\-y+z=6\\y=s}\) \(\displaystyle{ \rightarrow}\) \(\displaystyle{ x=-s\\y=s\\z=6+s}\)
Więc, wektor kierunkowy prostej \(\displaystyle{ l_2}\) : \(\displaystyle{ \vec{U} = [-1,1,1]}\) i pkt.B(0,0,6)
Porównujemy:
\(\displaystyle{ x=-5t\\y=t\\z=1-4t}\) i \(\displaystyle{ x=-s\\y=s\\z=6+s}\)
\(\displaystyle{ -5t=-s \\ t=s}\) \(\displaystyle{ \rightarrow}\) \(\displaystyle{ t=0\\s=0\\ z=1 lub z=6}\)
Czyli bezsensu , bo wychodzi , że nie mają pkt. wspólnego.
II sposób : To liczyłam macierzami i wyszedł mi układ sprzeczny. Nie potrawie go "tutaj" zapisać.
zad. 2
Zbadać wzajemne położenie trzech płaszczyzn:
\(\displaystyle{ H_1: 2x-y+3z-1=0 \\ H_2: x+2y-z+3=0 \\ H_3: x+7y-6z+10=0}\)
Jeśli przecinają się wzdłuż prostej, to obliczyć odległość punktu od tej prostej.
Wzajemne położenie płaszczyzn i prostych.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 10 sie 2010, o 16:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 2 razy
Wzajemne położenie płaszczyzn i prostych.
Ostatnio zmieniony 29 sie 2010, o 14:59 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 496
- Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 122 razy
Wzajemne położenie płaszczyzn i prostych.
W zad. 1. proste \(\displaystyle{ l_1}\) i \(\displaystyle{ l_2}\) na pewno nie leżą w jednej płaszczyźnie.
Ale sprawdź, czy nie pomyliłaś się przy wyznaczaniu równań parametrycznych:
\(\displaystyle{ l_1}\):
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y-z-1=0 \\ 2x-2y-z+1=0 \end{cases} \\z=x+y-1\\2x-2y-x-y+1+1=0\\x-3y+2=0\\y=t\\x-3t+2=0\\x=-2+3t\\z=3t-2+t-1\\z=4t-3\\l_1: \begin{cases} x=-2+3t\\y=t\\z=-3+4t \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ l_2}\):
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=-y \\ 2x-y+3z=6\end{cases} \\y=s\\x=-s\\-2s-s+3z=6\\3z=6+3s\\z=2+s\\l_2: \begin{cases} x=-s\\y=s\\z=2+s \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} -2+3t=-s \\ t=s\\-3+4t=2+s\end{cases} \\ \begin{cases} t=\frac{1}{2}\\t=s\\t=\frac{5}{3} \end{cases}}\)
Ten układ nie ma rozwiązań. Wykładnik macierzy jest różny od zera (proste są skośne).
Ale sprawdź, czy nie pomyliłaś się przy wyznaczaniu równań parametrycznych:
\(\displaystyle{ l_1}\):
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y-z-1=0 \\ 2x-2y-z+1=0 \end{cases} \\z=x+y-1\\2x-2y-x-y+1+1=0\\x-3y+2=0\\y=t\\x-3t+2=0\\x=-2+3t\\z=3t-2+t-1\\z=4t-3\\l_1: \begin{cases} x=-2+3t\\y=t\\z=-3+4t \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ l_2}\):
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=-y \\ 2x-y+3z=6\end{cases} \\y=s\\x=-s\\-2s-s+3z=6\\3z=6+3s\\z=2+s\\l_2: \begin{cases} x=-s\\y=s\\z=2+s \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} -2+3t=-s \\ t=s\\-3+4t=2+s\end{cases} \\ \begin{cases} t=\frac{1}{2}\\t=s\\t=\frac{5}{3} \end{cases}}\)
Ten układ nie ma rozwiązań. Wykładnik macierzy jest różny od zera (proste są skośne).
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 10 sie 2010, o 16:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 2 razy
Wzajemne położenie płaszczyzn i prostych.
Popełniłam błąd rachunkowy przy wyznaczaniu równań parametrycznych.
Dziękuje za pomoc.
Dziękuje za pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 496
- Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 122 razy
Wzajemne położenie płaszczyzn i prostych.
2.
Sprawdzałam rzędy macierzy. I tak:
dla pierwszych dwu płaszczyzn:
\(\displaystyle{ r\begin{bmatrix}2 &-1 &3\\1& 2& -1\end{bmatrix}=r\begin{bmatrix}2 &-1&5\\1&2&0\end{bmatrix}=\\=r\begin{bmatrix}2&0&5\\1&2&0\end{bmatrix}=r\begin{bmatrix}2&0&5\\0&2&0\end{bmatrix}=\\=r\begin{bmatrix}1&0&1\\0&1&0\end{bmatrix}=2}\)
Płaszczyzny się przecinają.
Dla pierwszej i trzeciej:
\(\displaystyle{ r\begin{bmatrix}1&2&-1\\1&7&-6\end{bmatrix}=r\begin{bmatrix}1&2&0\\1&7&-5\end{bmatrix}=..=\\=r\begin{bmatrix}1&1&0\\0&0&1\end{bmatrix}=2}\)
Płaszczyzny się przecinają
Dla drugiej i trzeciej:
\(\displaystyle{ r\begin{bmatrix}2&-1&3\\1&7&-6\end{bmatrix}=r\begin{bmatrix}2&-1&1\\1&7&-2\end{bmatrix}=\\=r\begin{bmatrix}2&0&1\\1&5&-2\end{bmatrix}=...=r\begin{bmatrix}1&0&1\\0&1&0\end{bmatrix}=2}\)
Płaszczyzny się przecinają.
Szukam prostej wspólnej dla pierwszych dwu płaszczyzn:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x-y+3z-1=0 \\ x+2y-z+3=0\end{cases} \\z=t\\x=-\frac{1}{5}-t\\y=-\frac{7}{5}+t\\l_1: \begin{cases} x=-\frac{1}{5}-t\\y=-\frac{7}{5}+t\\z=t \end{cases}}\)
Prosta wspólna dla pierwszej i trzeciej płaszczyzny:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x-y+3z-1=0 \\ x+7y-6z+10=0\end{cases} \\z=s\\x=-\frac{1}{5}-s\\y=-\frac{7}{5}+s\\l_2: \begin{cases} x=-\frac{1}{5}-s\\y=-\frac{7}{5}+s\\z=s \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ l_1=l_2}\)
.
Płaszczyzny są współpękowe (przecinają się wzdłuż tej samej prostej).-- 29 sie 2010, o 18:05 --Nie napisałaś o jaki punkt chodzi w zad. 2.
Sprawdzałam rzędy macierzy. I tak:
dla pierwszych dwu płaszczyzn:
\(\displaystyle{ r\begin{bmatrix}2 &-1 &3\\1& 2& -1\end{bmatrix}=r\begin{bmatrix}2 &-1&5\\1&2&0\end{bmatrix}=\\=r\begin{bmatrix}2&0&5\\1&2&0\end{bmatrix}=r\begin{bmatrix}2&0&5\\0&2&0\end{bmatrix}=\\=r\begin{bmatrix}1&0&1\\0&1&0\end{bmatrix}=2}\)
Płaszczyzny się przecinają.
Dla pierwszej i trzeciej:
\(\displaystyle{ r\begin{bmatrix}1&2&-1\\1&7&-6\end{bmatrix}=r\begin{bmatrix}1&2&0\\1&7&-5\end{bmatrix}=..=\\=r\begin{bmatrix}1&1&0\\0&0&1\end{bmatrix}=2}\)
Płaszczyzny się przecinają
Dla drugiej i trzeciej:
\(\displaystyle{ r\begin{bmatrix}2&-1&3\\1&7&-6\end{bmatrix}=r\begin{bmatrix}2&-1&1\\1&7&-2\end{bmatrix}=\\=r\begin{bmatrix}2&0&1\\1&5&-2\end{bmatrix}=...=r\begin{bmatrix}1&0&1\\0&1&0\end{bmatrix}=2}\)
Płaszczyzny się przecinają.
Szukam prostej wspólnej dla pierwszych dwu płaszczyzn:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x-y+3z-1=0 \\ x+2y-z+3=0\end{cases} \\z=t\\x=-\frac{1}{5}-t\\y=-\frac{7}{5}+t\\l_1: \begin{cases} x=-\frac{1}{5}-t\\y=-\frac{7}{5}+t\\z=t \end{cases}}\)
Prosta wspólna dla pierwszej i trzeciej płaszczyzny:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x-y+3z-1=0 \\ x+7y-6z+10=0\end{cases} \\z=s\\x=-\frac{1}{5}-s\\y=-\frac{7}{5}+s\\l_2: \begin{cases} x=-\frac{1}{5}-s\\y=-\frac{7}{5}+s\\z=s \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ l_1=l_2}\)
.
Płaszczyzny są współpękowe (przecinają się wzdłuż tej samej prostej).-- 29 sie 2010, o 18:05 --Nie napisałaś o jaki punkt chodzi w zad. 2.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 10 sie 2010, o 16:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 2 razy
Wzajemne położenie płaszczyzn i prostych.
Niestety nie został podany. Może mam nie do końca spisane polecenie.
Czy istnieje jeszcze inna metoda rozwiązywania zad.2 niż rząd macierzy?
Czy istnieje jeszcze inna metoda rozwiązywania zad.2 niż rząd macierzy?
-
- Użytkownik
- Posty: 496
- Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 122 razy
Wzajemne położenie płaszczyzn i prostych.
Tak. Płaszczyzny o równaniach:
\(\displaystyle{ A_1x+B_1y+C_1z+D_1=0}\) i \(\displaystyle{ A_2x+B_2y+C_2z+D_2=0}\)
przecinają się, jeśli co najmniej jeden z warunków zachodzi:
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}A_1&B_1\\A_2&B_2\end{array}\right| \neq 0}\)
lub
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}B_1&C_1\\B_2&C_2\end{array}\right| \neq 0}\)
lub
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}C_1&A_1\\C_2&A_2\end{array}\right| \neq 0}\)
\(\displaystyle{ A_1x+B_1y+C_1z+D_1=0}\) i \(\displaystyle{ A_2x+B_2y+C_2z+D_2=0}\)
przecinają się, jeśli co najmniej jeden z warunków zachodzi:
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}A_1&B_1\\A_2&B_2\end{array}\right| \neq 0}\)
lub
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}B_1&C_1\\B_2&C_2\end{array}\right| \neq 0}\)
lub
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}C_1&A_1\\C_2&A_2\end{array}\right| \neq 0}\)