Największa odległość punktu P, gdzie P=(12,6), od okręgu o równaniu \(\displaystyle{ ({x+3^2}) + ({y+2^2})=9}\) jest równa:
a)17 b)20 c)14
Odległość punktu od okręgu o równaniu
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 8 sie 2010, o 18:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Reda
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 496
- Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 122 razy
Odległość punktu od okręgu o równaniu
Znajdź odległość punktu P od środka okręgu i do tego dodaj promień okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 8 sie 2010, o 18:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Reda
- Podziękował: 5 razy
Odległość punktu od okręgu o równaniu
czyli \(\displaystyle{ S=(-3,-2), r=3}\)
\(\displaystyle{ d=\sqrt{225+64+3} = \sqrt{82}}\) ?
\(\displaystyle{ d=\sqrt{225+64+3} = \sqrt{82}}\) ?
Ostatnio zmieniony 26 sie 2010, o 15:49 przez Crizz, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 496
- Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 122 razy
Odległość punktu od okręgu o równaniu
Oblicz najpierw \(\displaystyle{ d=|OP|}\), gdzie O to środek okręgu, a P dany punkt. Największa odległość to \(\displaystyle{ d+3}\). Po co ten promień pod pierwiastkiem?
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 8 sie 2010, o 18:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Reda
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 496
- Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 122 razy
Odległość punktu od okręgu o równaniu
\(\displaystyle{ d=\sqrt{225+64}=\sqrt{289}=17\\d+3=17+3=20}\)