Objętość bryły ograniczonej powierzchniami

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
sci-fi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 20 wrz 2008, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

Objętość bryły ograniczonej powierzchniami

Post autor: sci-fi »

\(\displaystyle{ 2z=4- x^{2}-y^{2}, z=2-x-y, z=0, y=0, x=0}\)

Będę wdzięczny za pomoc, gdyż nie mam pojęcia jak poprawnie określić jak powinna wyglądać ta całka z odpowiednimi granicami.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7920
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Objętość bryły ograniczonej powierzchniami

Post autor: janusz47 »

janusz47 pisze: \(\displaystyle{ \int_{-\pi/2}^{\pi} dt \int_{0}^{2(\sin t + \cos t )}dr \int_{0}^{2}dz .}\)
sci-fi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 20 wrz 2008, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

Objętość bryły ograniczonej powierzchniami

Post autor: sci-fi »

a można prosić jeszcze o jakieś krótkie wyjaśnienie skąd wzięły się akurat takie granice?
ODPOWIEDZ