Dla jakiej wartości parametru m przekształcenie
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 1 lis 2009, o 14:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 12 razy
Dla jakiej wartości parametru m przekształcenie
Dla jakiej wartości parametru m przekształcenie \(\displaystyle{ P((x,y))=((m-1)x;y)}\) jest izometrią. Dla \(\displaystyle{ m=3}\) znajdź obraz prostej tego przekształcenia.
-
- Użytkownik
- Posty: 705
- Rejestracja: 10 lip 2009, o 16:32
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 58 razy
Dla jakiej wartości parametru m przekształcenie
izometria zachowuje odległości punktów zatem szukasz takich m dal których :
\(\displaystyle{ \sqrt{(x_1-x_2)^2+(y_1-y_2)^2}=\sqrt{((m-1)[x_1-x_2])^2+(y_1-y_2)^2}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{(x_1-x_2)^2+(y_1-y_2)^2}=\sqrt{((m-1)[x_1-x_2])^2+(y_1-y_2)^2}}\)