Punkty A=(-5,2) i B=(3,-2) są wierzchołkami trójkąta równobocznego ABC. Obwód tego trójkąta jest równy.. Wiem że ma wyjść 12√5.. ale nie wiem jak to się robi. Bardzo proszę o pomoc. Dziękuję!
Pozdrawiam
Obwód trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 23 maja 2008, o 22:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wronki
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 867
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 13:35
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 78 razy
Obwód trójkąta
Skoro to jest trójkąt równoboczny, to każdy jego bok ma taką samą długość. Jeden z boków jest zawarty między punktami A i B, więc obwód trójkąta to potrojona odległość między A i B.
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Obwód trójkąta
Wzór na odległość dwóch punktów:
Punkty \(\displaystyle{ (x_{1},y_{1}),(x_{2},y_{2})}\) są odległe od siebie od \(\displaystyle{ \sqrt{(x_{1}-x_{2})^{2}+(y_{1}-y_{2})^{2}}}}\)
Punkty \(\displaystyle{ (x_{1},y_{1}),(x_{2},y_{2})}\) są odległe od siebie od \(\displaystyle{ \sqrt{(x_{1}-x_{2})^{2}+(y_{1}-y_{2})^{2}}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 23 maja 2008, o 22:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wronki
- Podziękował: 5 razy
Obwód trójkąta
Ehh nie wiem czemu ale mi wyszło 16√5 ;-/ czy mógłby mi ktoś to rozwiązać do końca ? ;/ byłbym wdzięczny...
-
- Użytkownik
- Posty: 295
- Rejestracja: 21 gru 2008, o 08:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z miasta
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 6 razy
Obwód trójkąta
\(\displaystyle{ \left|AB \right|= \sqrt{(3+5) ^{2}+(-2-2) ^{2} }= \sqrt{64
+16} =4 \sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ 3*4 \sqrt{5}=12 \sqrt{5}}\)
+16} =4 \sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ 3*4 \sqrt{5}=12 \sqrt{5}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 23 maja 2008, o 22:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wronki
- Podziękował: 5 razy