znajdz równanie prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
kolko23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 12 sie 2010, o 11:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krosno

znajdz równanie prostej

Post autor: kolko23 »

ad 1.
Znajdz równanie prostej k przechodzącej przez punkt P(1.-1) odległej od punktu Q(8,-2) o 5.

ad2.
Punkty A(7,0) i B(6,-4) sa wierzchołkami trójkąta równoramiennego ABC(|AB|=|AC|). Wysokośc poprowadzona z wierzchołka A zawiera się w prostej h: x-y-7=0. Oblicz współrzedne wierzchołka C i pole P trójkąta.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

znajdz równanie prostej

Post autor: miki999 »

Aż chce się zapytać: w czym problem?
ad 1.
Wzór na na odl. pkt. od prostej znamy? Wystarczy sprawić, aby przechodziła przez podany pkt. 2 zależności i 2 niewiadome.

ad2
Wysokość trójkąta spuszczona z wierzchołka \(\displaystyle{ A}\) musi być prostopadła do prostej \(\displaystyle{ BC}\) (masz współczynnik kierunkowy tej prostej). Następnie z informacji: \(\displaystyle{ |AB|=|AC|}\) wyznaczasz dokładną lokalizację pkt. \(\displaystyle{ C}\).
Z policzeniem pola nie powinno być problemu- wzór chyba znasz( był w gimnazjum).



Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ