znajdź współrzędne wierzchołka B i D

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
misia120
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 12 sie 2010, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 1 raz

znajdź współrzędne wierzchołka B i D

Post autor: misia120 »

1.oblicz pole trójkąta ograniczonego prostą o równaniu \(\displaystyle{ 7x- 2y-14=0}\) i osiami układu współrzędnych
2. punkt \(\displaystyle{ A= (2,0)}\) i \(\displaystyle{ C=(4,4)}\) są przeciwległymi wierzchołkami kwadratu \(\displaystyle{ ABCD}\). znajdź współrzędne wierzchołka \(\displaystyle{ B}\) i \(\displaystyle{ D}\).
Ostatnio zmieniony 12 sie 2010, o 18:39 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

znajdź współrzędne wierzchołka B i D

Post autor: Afish »

1. Znajdź punkty przecięcia prostej z osiami układu współrzędnych, narysuj trójkąt i spróbuj policzyć pole
2. Znajdź środek odcinka \(\displaystyle{ AC}\) i zauważ, że jest to punkt przecięcia przekątnych kwadratu.
ODPOWIEDZ