Szukanie punktu na osi ox

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
HitTive
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 1 lis 2009, o 14:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 12 razy

Szukanie punktu na osi ox

Post autor: HitTive »

Dane są punkty A=(-5;2) i B=(-2;-2). Znajdź na osi OX taki punkt C,aby kąt ACB = 90.
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

Szukanie punktu na osi ox

Post autor: Afish »

Chyba najłatwiej będzie z iloczynu skalarnego wektorów.
HitTive
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 1 lis 2009, o 14:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 12 razy

Szukanie punktu na osi ox

Post autor: HitTive »

Doszedłem do takiego równania: \(\displaystyle{ x^{2}+7x=-6}\). Po podstawieniu pod x wyniku wszystko się zgadza z tym że jeszcze nie potrafię rozwiązywać takich równań. Zwinąłem do kwadratu sumy to co jest po lewej stronie ale nic mi z tego nie wyszło.
Fingon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 222
Rejestracja: 24 sie 2009, o 02:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 32 razy

Szukanie punktu na osi ox

Post autor: Fingon »

Równanie do którego doszedłeś, to równanie kwadratowe. Informacje jak rozwiązywać takie równania znajdziesz choćby na .
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6908
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Szukanie punktu na osi ox

Post autor: Mariusz M »

HitTive pisze:Doszedłem do takiego równania: \(\displaystyle{ x^{2}+7x=-6}\). Po podstawieniu pod x wyniku wszystko się zgadza z tym że jeszcze nie potrafię rozwiązywać takich równań. Zwinąłem do kwadratu sumy to co jest po lewej stronie ale nic mi z tego nie wyszło.
Twój pomysł na rozwiązywanie tego typu równań jest dobry

co więcej nadaje się do rozwiązywania równań czwartego stopnia

Zwijasz do kwadratu sumy to co jest po lewej stronie

\(\displaystyle{ x^{2}+7x=-6}\)

\(\displaystyle{ x^2+ 2 \cdot \frac{7}{2} x+ \frac{49}{4}= \frac{49}{4}-6}\)

\(\displaystyle{ \left(x+ \frac{7}{2} \right)^2 = \left( \frac{5}{2} \right)^2}\)

Teraz korzystasz ze wzoru skróconego mnożenia na różnicę kwadratów

\(\displaystyle{ \left(x+ \frac{7}{2} \right)^2 - \left( \frac{5}{2} \right)^2 =0}\)

\(\displaystyle{ \left(x+ \frac{7}{2} - \frac{5}{2} \right) \left(x+ \frac{7}{2} + \frac{5}{2} \right) =0}\)

\(\displaystyle{ \left(x+ 1 \right) \left(x+6 \right) =0}\)

Pomysł z iloczynem skalarnym jest dobry

\(\displaystyle{ a_{1}b_{1}+a_{2}b_{2}= \left| a\right| \left|b \right|\cos{\gamma}}\)

Zamiast iloczynu skalarnego można skorzystać z twierdzenia Pitagorasa
(jest to szczególny przypadek twierdzenia cosinusów)
ale na podstawie współrzędnych musiałbyć wyliczyć kwadraty długości boków
a tu masz od razu
ODPOWIEDZ