Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania :
Napisz równanie symetralnej odcinka łączącego środki okręgów \(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} +2y=0}\) i \(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} -2x=0}\), oraz oblicz jego długość. mam problem w tym że nie mogę przekształcić tych równań na równania okręgów.
Równanie symetralnej odcinka
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 1 lis 2009, o 14:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 12 razy
Równanie symetralnej odcinka
Ostatnio zmieniony 11 sie 2010, o 19:39 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Równanie symetralnej odcinka
\(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} +2y=0\\
(x-0)^2+(y+1)^2=r_1^2}\)
\(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} -2x=0\\
(x-0)^2+(y-1)^2=r_2^2}\)
(x-0)^2+(y+1)^2=r_1^2}\)
\(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} -2x=0\\
(x-0)^2+(y-1)^2=r_2^2}\)
- Mersenne
- Użytkownik
- Posty: 1010
- Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bytom/Katowice
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 303 razy
Równanie symetralnej odcinka
Co do drugiego powinno być:
\(\displaystyle{ (x-1)^{2}+(y-0)^{2}=1^{2}}\)
\(\displaystyle{ y=-x}\)- równanie symetralnej
\(\displaystyle{ (x-1)^{2}+(y-0)^{2}=1^{2}}\)
\(\displaystyle{ y=-x}\)- równanie symetralnej
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy