W jakim punkcie proste o rownaniach...przecinaja sie...
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 8 sie 2010, o 18:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Reda
- Podziękował: 5 razy
W jakim punkcie proste o rownaniach...przecinaja sie...
Proste o rownaniach \(\displaystyle{ 2x-y-3=0}\) i \(\displaystyle{ x-2y+3=0}\) przecinają się w punkcie ....? jak to obliczyć w jakim punkcie??
Ostatnio zmieniony 9 sie 2010, o 17:35 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Temat umieszczony w złym dziale.
W jakim punkcie proste o rownaniach...przecinaja sie...
Rozwiąż układ równań najpierw a później narysuj ten punkt
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 8 sie 2010, o 18:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Reda
- Podziękował: 5 razy
W jakim punkcie proste o rownaniach...przecinaja sie...
wyszło mi, że \(\displaystyle{ y=9}\) a \(\displaystyle{ x=-\frac{3}{5}}\), dobrze??
Ostatnio zmieniony 26 sie 2010, o 15:08 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Czy możesz zacząć stosować się do zaleceń moderatorów?
Powód: Poprawa wiadomości. Czy możesz zacząć stosować się do zaleceń moderatorów?
W jakim punkcie proste o rownaniach...przecinaja sie...
Wstaw swój wynik do równości swoich i zobacz czy się zgadza
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 8 sie 2010, o 18:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Reda
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 8 sie 2010, o 18:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Reda
- Podziękował: 5 razy
W jakim punkcie proste o rownaniach...przecinaja sie...
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x-y-3=0 \\ x-2y+3=0/x(-2) \end{cases}}\)
wychodzi mi
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x-y-3=0 \\ -2x+2y-6=0 \end{cases}}\)
po dodaniu stron wychodzi mi y=9
wychodzi mi
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x-y-3=0 \\ -2x+2y-6=0 \end{cases}}\)
po dodaniu stron wychodzi mi y=9
Ostatnio zmieniony 26 sie 2010, o 15:23 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 496
- Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 122 razy
W jakim punkcie proste o rownaniach...przecinaja sie...
Błąd przy mnożeniu: \(\displaystyle{ -2y \cdot (-2)=4y}\), a napisałaś \(\displaystyle{ 2y}\).
Ostatnio zmieniony 26 sie 2010, o 15:44 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 8 sie 2010, o 18:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Reda
- Podziękował: 5 razy
W jakim punkcie proste o rownaniach...przecinaja sie...
Czyli \(\displaystyle{ y=1}\) tak?
Ostatnio zmieniony 26 sie 2010, o 15:44 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę nawet tak proste równania umieszczać wewnątrz[latex][/latex]
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę nawet tak proste równania umieszczać wewnątrz
-
- Użytkownik
- Posty: 496
- Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 122 razy
W jakim punkcie proste o rownaniach...przecinaja sie...
Po wymnożeniu stronami drugiego równania masz układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x-y-3=0 \\ -2x+4y-6=0 \end{cases}}\)
Po dodaniu stronami masz równanie:
\(\displaystyle{ 3y-9=0\\y=3}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x-y-3=0 \\ -2x+4y-6=0 \end{cases}}\)
Po dodaniu stronami masz równanie:
\(\displaystyle{ 3y-9=0\\y=3}\)