Przy definicji iloczynu skalarnego na Wikipedii można natknąć się na poniższy wzór:
Kiedy on działa i jak go wyprowadzić?
.definicja iloczynu skalarnego - miara kąta między wektorami
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
definicja iloczynu skalarnego - miara kąta między wektorami
Korzystając ze wzoru na iloczyn skalarny dwóch wektorów
\(\displaystyle{ \vec{a} \cdot \vec{b} = \left| \vec{a} \right| \cdot \left| \vec{b} \right| \cdot cos\theta}\)
Wystarczy przekształcić
Stosujemy go wtedy, gdy chcemy wyznaczyć kąt pomiędzy dwoma wektorami.
\(\displaystyle{ \vec{a} \cdot \vec{b} = \left| \vec{a} \right| \cdot \left| \vec{b} \right| \cdot cos\theta}\)
Wystarczy przekształcić
Stosujemy go wtedy, gdy chcemy wyznaczyć kąt pomiędzy dwoma wektorami.
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 7 sie 2010, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Universe
- Podziękował: 6 razy
definicja iloczynu skalarnego - miara kąta między wektorami
A wzór na iloczyn skalarny można wyprowadzić?
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
definicja iloczynu skalarnego - miara kąta między wektorami
Moim zdaniem podana definicja iloczynu skalarnego jest w tym sensie najprostsza, że nie ma sensu jej wyprowadzać. Pojęcie iloczynu skalarnego zostało wprowadzone w tej postaci po to, by charakteryzować wektory prostopadłe.
W geometrii analitycznej spotyka się też inną definicję (równoważną tu podanej), jednak ona służy głównie do celów rachunkowych, do badania prostopadłości wektorów już tak bardzo się nie przydaje (tj. i tak trzeba wtedy posłużyć się definicją klasyczną).
W geometrii analitycznej spotyka się też inną definicję (równoważną tu podanej), jednak ona służy głównie do celów rachunkowych, do badania prostopadłości wektorów już tak bardzo się nie przydaje (tj. i tak trzeba wtedy posłużyć się definicją klasyczną).