znalezienie jednostkowego wektora równoległego do danego
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 7 sie 2010, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Universe
- Podziękował: 6 razy
znalezienie jednostkowego wektora równoległego do danego
Jak znaleźć jednostkowy wektor \(\displaystyle{ \hat{a}}\) taki, że \(\displaystyle{ \hat{a} || \vec{a}}\), gdy \(\displaystyle{ \vec{a} = (a_x, a_y, a_z)}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 7 sie 2010, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Universe
- Podziękował: 6 razy
znalezienie jednostkowego wektora równoległego do danego
Długość wektora to \(\displaystyle{ \sqrt{a_x^2 + a_y^2 + a_z^2}}\), czyli \(\displaystyle{ \hat{a} = ( \frac{a_x}{\sqrt{a_x^2 + a_y^2 + a_z^2}} + \frac{a_y}{\sqrt{a_x^2 + a_y^2 + a_z^2}} + \frac{a_z}{\sqrt{a_x^2 + a_y^2 + a_z^2}} )}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
znalezienie jednostkowego wektora równoległego do danego
Zamiast plusów między ułamkami powinny być przecinki.Fool pisze:\(\displaystyle{ \hat{a} = ( \frac{a_x}{\sqrt{a_x^2 + a_y^2 + a_z^2}} + \frac{a_y}{\sqrt{a_x^2 + a_y^2 + a_z^2}} + \frac{a_z}{\sqrt{a_x^2 + a_y^2 + a_z^2}} )}\)?