intrygujący problem

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
herbatka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 28 wrz 2008, o 22:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 6 razy

intrygujący problem

Post autor: herbatka »

Tak właściwie jest to zadanie z mechaniki, jednak problem jest istne matematyczny. Nie wiem jak wyznaczyć współrzędne punktu M.

Dane z zadania to:
r[m]
R[m]
długość łuku OP = długość łuku MP
pawels
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 304
Rejestracja: 5 wrz 2009, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 33 razy

intrygujący problem

Post autor: pawels »

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{c} m_1\\ m_2\end{array}\right]-\left[\begin{array}{c} a_1\\ a_2\end{array}\right]=\left[\begin{array}{c} p_1-a_1\\ p_2-a_2\end{array}\right]\cdot \left[\begin{array}{cc} \cos\phi & -\sin\phi\\ \sin\phi & \cos\phi\end{array}\right]}\).

Proponuję zacząć od przesunięcia środka układu do środka dużego okręgu- współrzędne A i P wychodzą wtedy same. Należy jeszcze wycisnąć ten kąt, chyba że też jest dany (niestety widać, że rysunek jest jednoznaczny także bez danego kąta...).
herbatka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 28 wrz 2008, o 22:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 6 razy

intrygujący problem

Post autor: herbatka »

Ok, dzięki
ODPOWIEDZ