Oblicz iloczyn skalarny \(\displaystyle{ \vec{AB}}\) i \(\displaystyle{ \vec{AC}}\), a następnie oblicz pole trójkąta o wierzchołkach \(\displaystyle{ A=(1,0,3), B=(2,-5,5), C=(5,-5,6)}\).
\(\displaystyle{ \vec{AB} = (1, -5, 2)}\)
\(\displaystyle{ \vec{AC} = (4, -5, 3)}\)
\(\displaystyle{ \vec{BC} = (3, 0, 1)}\)
\(\displaystyle{ \vec{AB}\circ\vec{AC} = 4\cdot 1+(-5)\cdot(-5)+2\cdot 3 = 35}\)
\(\displaystyle{ |AB| = \sqrt{30}}\)
\(\displaystyle{ |AC| = \sqrt{50}}\)
\(\displaystyle{ |BC| = \sqrt{10}}\)
pole można obliczyć ze wzoru Herona
\(\displaystyle{ P = \sqrt{p(p-a)(p-b)(p-c)}}\), gdzie \(\displaystyle{ p =\frac{a+b+c}{2}}\)
Tak ?
Iloczyn skalarny-pole trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 357
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 12:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 210 razy
- Pomógł: 1 raz
Iloczyn skalarny-pole trójkąta
Ostatnio zmieniony 4 lip 2010, o 19:30 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Między tagami[latex] i [/latex] umieszczaj tylko wyrażenia matematyczne.
Powód: Między tagami
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Iloczyn skalarny-pole trójkąta
Iloczyn skalarny wyznaczyłaś poprawnie.
Jeśli chcesz potrenować sprawność rachunkową przy obliczaniu pola trójkąta, możesz zastosować wzór Herona, który przytoczyłaś. Jednak uważam, że warto skorzystać z wyznaczonego iloczynu skalarnego wektorów. Z definicji iloczynu skalarnego wiemy, że \(\displaystyle{ \vec{AB}\circ\vec{AC}}\) jest iloczynem długości wektorów \(\displaystyle{ \vec{AB}, \vec{AC}}\) i kosinusa kąta zawartego między nimi.
Na podstawie tego można wyznaczyć wartość kosinusa tego kąta, a później pamiętając o tym, że kąt ten jest kątem w trójkącie, wyznaczyć wartość sinusa tego kąta (z jedynki trygonometrycznej - będzie wartość nieujemna).
Wreszcie można skorzystać z faktu, że pole trójkąta jest równe połowie iloczynu długości dwóch dowolnych jego boków i sinusa kąta zawartego między tymi bokami.
Rozumując tym sposobem unikniesz przykrych rachunków.
ozdrawiam
Jeśli chcesz potrenować sprawność rachunkową przy obliczaniu pola trójkąta, możesz zastosować wzór Herona, który przytoczyłaś. Jednak uważam, że warto skorzystać z wyznaczonego iloczynu skalarnego wektorów. Z definicji iloczynu skalarnego wiemy, że \(\displaystyle{ \vec{AB}\circ\vec{AC}}\) jest iloczynem długości wektorów \(\displaystyle{ \vec{AB}, \vec{AC}}\) i kosinusa kąta zawartego między nimi.
Na podstawie tego można wyznaczyć wartość kosinusa tego kąta, a później pamiętając o tym, że kąt ten jest kątem w trójkącie, wyznaczyć wartość sinusa tego kąta (z jedynki trygonometrycznej - będzie wartość nieujemna).
Wreszcie można skorzystać z faktu, że pole trójkąta jest równe połowie iloczynu długości dwóch dowolnych jego boków i sinusa kąta zawartego między tymi bokami.
Rozumując tym sposobem unikniesz przykrych rachunków.
ozdrawiam