Wyznaczanie funkcji symetrycznej względem róznych prostych.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Franginha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 25 mar 2010, o 14:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sosnowiec

Wyznaczanie funkcji symetrycznej względem róznych prostych.

Post autor: Franginha »

Funkcję \(\displaystyle{ f(x) = x ^{2} -4}\) odbito symetrycznie względem prostej \(\displaystyle{ y=k}\) , po czym ponownie - względem prostej \(\displaystyle{ x=l \ \ (k \in R, l \in R)}\). W efekcie otrzymano parabolę \(\displaystyle{ g(x)}\) , której wierzchołek znajduje się w początku układu współrzędnych. Wyznacz wzór tej funkcji ze względu na \(\displaystyle{ k}\) i \(\displaystyle{ l}\) , po czym znajdź wartości tych parametrów.


Serdecznie proszę o pomoc
ODPOWIEDZ