punkt \(\displaystyle{ S}\) jest środkiem okręgu o promieniu \(\displaystyle{ 3}\). Napisz równanie okręgu w punkcie \(\displaystyle{ S}\) wiedząc, że jest to środek odcinka \(\displaystyle{ AB}\)
\(\displaystyle{ A(-2,5)}\)
\(\displaystyle{ B(-6,11)}\)
Nie mam pojęcia jak to zrobić czy ktoś może mi wytłumaczyć
równanie okregu
równanie okregu
Ostatnio zmieniony 28 cze 2010, o 18:30 przez miki999, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Brak polskich znaków. Poprawa wiadomości.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Brak polskich znaków. Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
równanie okregu
ze wzoru liczymy srodek odcinka
\(\displaystyle{ x_S= \frac{x_A + x_B}{2}}\)
\(\displaystyle{ y_S= \frac{y_A + y_B}{2}}\)
\(\displaystyle{ (x-x_S)^2 +(y-y_S)^2= r^2}\)
\(\displaystyle{ x_S= \frac{x_A + x_B}{2}}\)
\(\displaystyle{ y_S= \frac{y_A + y_B}{2}}\)
\(\displaystyle{ (x-x_S)^2 +(y-y_S)^2= r^2}\)
równanie okregu
chodziło mi o dokładne wytłumaczenie krok po kroku
-- 28 cze 2010, o 20:47 --
czy nie ma naprawdę nikogo kto by mi to wytłumaczył? i rozpisał poprawnie
-- 28 cze 2010, o 20:47 --
czy nie ma naprawdę nikogo kto by mi to wytłumaczył? i rozpisał poprawnie
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
równanie okregu
masz 18 lat i nie umiesz podstawic liczb do wzoru
\(\displaystyle{ x_A}\)--> to jest współrzedna "x" punktu A
rownanie okegu masz napisane:
\(\displaystyle{ (x-x_S)^2+(y-y_S)^2=r^2}\)
\(\displaystyle{ x_A}\)--> to jest współrzedna "x" punktu A
rownanie okegu masz napisane:
\(\displaystyle{ (x-x_S)^2+(y-y_S)^2=r^2}\)