Równianie okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
kaczucha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 27 paź 2006, o 20:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Równianie okręgu

Post autor: kaczucha »

Okrąg o równaniu x�+y� - 4x - 2y - 11=0 przesunięto o wektor a=[2,3]. Znajdź równanie obrazu tego okręgu i wyznacz równiania osi symetrii figury będącej sumą obu okręgów.

Proszę o pomoc
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Równianie okręgu

Post autor: Lorek »

Najlepiej to rówanie z postaci ogólnej zamienić na postać iloczynową. czyli otrzymamy
\(\displaystyle{ (x-2)^2+(y-1)^2=16}\)
po przesunięciu o wektor \(\displaystyle{ \vec{a}=[2,3]}\)
otrzymamy okrąg
\(\displaystyle{ (x-4)^2+(y-4)^2=16}\)
Osiami symetrii będą prosta przechodząca przez środki okręgów i prosta będąca symetralną odcinka łączącego środki.
ODPOWIEDZ