Odległość między prostymi równoległymi

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Miroslav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 9 paź 2009, o 15:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: RZ
Podziękował: 65 razy
Pomógł: 2 razy

Odległość między prostymi równoległymi

Post autor: Miroslav »

Witam
Jak policzyć odległość między prostymi równoległymi

\(\displaystyle{ l_1 : \frac{x-1}{1} = \frac{y+1}{2} = \frac{z}{-1}}\)

\(\displaystyle{ l_2 : \frac{x}{-2} = \frac{y-1}{2} = \frac{z-3}{2}}\)
Nie chodzi mi o obliczenia, lecz o same kroki, co trzeba po kolei robić
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Odległość między prostymi równoległymi

Post autor: BettyBoo »

Krok 0 Upewnij się, że proste są równoległe (a Twoje nie są - więc chyba koniec algorytmu )
Krok 1 weź dowolny punkt jednej prostej i oblicz jego odległość od drugiej prostej (=skorzystaj z gotowego wzoru)

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ