Płaszczyzna między prostymi równoległymi

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
mietekmiecz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 25 cze 2010, o 09:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Połaniec

Płaszczyzna między prostymi równoległymi

Post autor: mietekmiecz »

Witam chciałbym sie dowiedziec jak wyznaczysz plaszczyzne miedzy dwoma prostymi rownoległymi:
l1: x=7-6t
y=6-4t
z=5-2t

l2: x=1+9r
y=2+6r
z=3+3r
sprawdzlem sa one rownolegle i nie wiem co dalej...

Mam jeszcze pytanie po czym moge stwierdzic ze jakies proste sie ze soba pokrywaja??
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Płaszczyzna między prostymi równoległymi

Post autor: Inkwizytor »

Zakładamy że są to dwie proste równoległe niepokrywające się
Podpowiedź:
Proste równoległe musza mieć ten sam wektor normalny do nich. Również wektor równoległy do obu. Produkt iloczynu wektorowego tych dwóch w/w jest prostopadły do płaszczyzny wyznaczonej przez obie proste.
ODPOWIEDZ