równanie prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Nattefrost
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 24 cze 2010, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kujawy

równanie prostej

Post autor: Nattefrost »

1)Proszę napisać równanie prostej q przechodzącej przez punkt
A =(−2, 3,−1) i prostopadłej do płaszczyzny Π : 3x − 2y + z + 7 = 0
oraz podać punkt B, który leży na prostej q oraz na płaszczyźnie Π.


2)Proszę napisać równanie prostej p przechodzącej przez punkt A =
(−1; 3; 2) i równoległej do prostej:\(\displaystyle{ \frac{x+2}{-3} = \frac{y-4}{5} = \frac{z}{2}}\)
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

równanie prostej

Post autor: BettyBoo »

1) Wektor kierunkowy szukanej prostej to wektor normalny płaszczyzny - a mając wektor i punkt możesz pisać równanie prostej.

Dla znalezienia punktu \(\displaystyle{ B}\) wystarczy rozwiązać układ równań (prosta i płaszczyzna).

2) wektor kierunkowy szukanej prostej to wektor kierunkowy podanej prostej.

Pozdrawiam.
Nattefrost
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 24 cze 2010, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kujawy

równanie prostej

Post autor: Nattefrost »

mógłbym prosić o rozwiązanie bo szczerze to ja jestem na pół zielony z matematyki
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

równanie prostej

Post autor: BettyBoo »

Ale tutaj właściwie nie ma co liczyć prawie...Wystarczy wiedzieć, jak wyglądają równania prostej i płaszczyzny i co jest co w tych równaniach - a czytać chyba umiesz? To otwórz kajecik i przeczytaj. A potem zastosuj się do tego, co pisałam wyżej.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ