moment statyczny figury

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Feliks1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 14 sty 2009, o 13:37
Podziękował: 8 razy

moment statyczny figury

Post autor: Feliks1990 »

Witam, mam do wyznaczenia moment statyczny figury określonej następująco:
\(\displaystyle{ \sqrt{ x^{2}+y^{2} } \le y \le x^{2}+(y-2)^{2}+z^{2} \le 4}\)
Pierwsze to oczywiście stożek, zaś drugie to kula. Nie do końca wiem jak wykonać parametryzację tej figury (na jakie współrzędne przejść), a także jak wyrażona będzie całka tego równania (odległość od czego? środa figury?).
Proszę o pomoc mądrzejszych ode mnie:)
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ