Płaszczyzna prostopadał do prostej
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 23 cze 2010, o 21:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: jasło
- Podziękował: 3 razy
Płaszczyzna prostopadał do prostej
Witam
Mam problem z zadaniem
napisać równanie płaszczyzny pi przechodzącej przez punkt M(-2;0;1) i prostopadłaej do prostej
k:\(\displaystyle{ \frac{x-1}{-1}}\) =\(\displaystyle{ \frac{y+2}{2}}\)= \(\displaystyle{ \frac{z}{1}}\) znależć punkty wspólne prostej k i płaszczyzny pi
Próbowałem to obliczyc i wiem jak obliczyc prostą prostopadłą do płaszczyzny ale niemoge dojśc jak zrobic żeby ta płaszczyzna przechodziła przez dany punkt
Mam problem z zadaniem
napisać równanie płaszczyzny pi przechodzącej przez punkt M(-2;0;1) i prostopadłaej do prostej
k:\(\displaystyle{ \frac{x-1}{-1}}\) =\(\displaystyle{ \frac{y+2}{2}}\)= \(\displaystyle{ \frac{z}{1}}\) znależć punkty wspólne prostej k i płaszczyzny pi
Próbowałem to obliczyc i wiem jak obliczyc prostą prostopadłą do płaszczyzny ale niemoge dojśc jak zrobic żeby ta płaszczyzna przechodziła przez dany punkt
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 23 cze 2010, o 21:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: jasło
- Podziękował: 3 razy
Płaszczyzna prostopadał do prostej
równanie plaszczyzny prostopadłej wyszło mi takie \(\displaystyle{ \pi}\) : x+2y+z-3=0
wiec teraz wystarczy że zamiast do równania płaszczyzny podstawiać punkty \(\displaystyle{ _{P}0}\) =(1;2;0) który wynika z równania prostej
podstawie punkt M?
wiec teraz wystarczy że zamiast do równania płaszczyzny podstawiać punkty \(\displaystyle{ _{P}0}\) =(1;2;0) który wynika z równania prostej
podstawie punkt M?
Ostatnio zmieniony 23 cze 2010, o 21:43 przez astarot20, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 23 cze 2010, o 21:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: jasło
- Podziękował: 3 razy
Płaszczyzna prostopadał do prostej
no więc prosta k
k:\(\displaystyle{ \frac{x-1}{-1}}\) =\(\displaystyle{ \frac{y+2}{2}}\)= \(\displaystyle{ \frac{z}{1}}\)
z niej wyznaczam wekrot u=[-1;2;1] - czyli (a;b;c) w równaniu ogólnym
i punkt \(\displaystyle{ _{P}0}\) = (1;2;0) - (x;y;z) w równaniu ogólnym
podstawiam do równania ogólnego
ax+by+cz+d=0
i wyliczam d
zgodnei ze wzorem pisze równanie które jest równe
\(\displaystyle{ \pi}\) : x+2y+z-3=0
k:\(\displaystyle{ \frac{x-1}{-1}}\) =\(\displaystyle{ \frac{y+2}{2}}\)= \(\displaystyle{ \frac{z}{1}}\)
z niej wyznaczam wekrot u=[-1;2;1] - czyli (a;b;c) w równaniu ogólnym
i punkt \(\displaystyle{ _{P}0}\) = (1;2;0) - (x;y;z) w równaniu ogólnym
podstawiam do równania ogólnego
ax+by+cz+d=0
i wyliczam d
zgodnei ze wzorem pisze równanie które jest równe
\(\displaystyle{ \pi}\) : x+2y+z-3=0
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Płaszczyzna prostopadał do prostej
To, że prosta przechodzi przez pewien punkt, to nie znaczy że płaszczyzna do niej prostopadła przez niego przechodzi, nieprawdaż ?
Zamiast punktu K należy użyć punktu M, bo o nim mamy pewną informację, że należy do płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi}\). Spróbuj teraz
Zamiast punktu K należy użyć punktu M, bo o nim mamy pewną informację, że należy do płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi}\). Spróbuj teraz
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 23 cze 2010, o 21:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: jasło
- Podziękował: 3 razy
Płaszczyzna prostopadał do prostej
no więc teraz wyszło mi tak
d=1
(wektor u zostaje taki sam)
wiec płaSzcyzna bedzie
\(\displaystyle{ \pi}\):-x+2y+z-1=0
??
d=1
(wektor u zostaje taki sam)
wiec płaSzcyzna bedzie
\(\displaystyle{ \pi}\):-x+2y+z-1=0
??
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 23 cze 2010, o 21:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: jasło
- Podziękował: 3 razy
Płaszczyzna prostopadał do prostej
wielkie dzieki a jeszcze jak znależć punkt wspólny płaszczyzny io tej prostej??
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Płaszczyzna prostopadał do prostej
Przejdź na postać parametryczną równania prostej, następnie podstaw do równania płaszczyzny i oblicz t, dla którego jest spełnione to równanie. Następnie wróć do równania prostej i podstaw wyliczone t, otrzymasz wówczas współrzędne tego punktu.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 23 cze 2010, o 21:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: jasło
- Podziękował: 3 razy
Płaszczyzna prostopadał do prostej
x = xo+ta
y=yo+tb
z=zo+tc
po(1;2;0)
u=[-1;2;1]
x= 1-t
y=2+2t
z=1
\(\displaystyle{ \pi}\):-x+2y+z-1=0
więc:
(1-t)+2(2+2t)+1-1=0
1-t+4+4t=0
3t=-5/:3
t=-5/3
t=-1 \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)
x=2\(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)
y=-1\(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)
z=1
tak to ma byc ???
ps: mogłem pomylic sie w obliczeniach ale wystarczy że napiszesz czy to tak mam policzyc czy inaczej
y=yo+tb
z=zo+tc
po(1;2;0)
u=[-1;2;1]
x= 1-t
y=2+2t
z=1
\(\displaystyle{ \pi}\):-x+2y+z-1=0
więc:
(1-t)+2(2+2t)+1-1=0
1-t+4+4t=0
3t=-5/:3
t=-5/3
t=-1 \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)
x=2\(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)
y=-1\(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)
z=1
tak to ma byc ???
ps: mogłem pomylic sie w obliczeniach ale wystarczy że napiszesz czy to tak mam policzyc czy inaczej