kąt nachylenia

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Ciennieba
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 2 mar 2010, o 11:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

kąt nachylenia

Post autor: Ciennieba »

kąt nachylenia prostej \(\displaystyle{ y=\sqrt{3}x-2}\) do dodatniej części osi OX jest równy..?
Ostatnio zmieniony 19 cze 2010, o 18:20 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj między tagami [latex] i [/latex]. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

kąt nachylenia

Post autor: lukasz1804 »

\(\displaystyle{ \tg\alpha=\sqrt{3}}\) (współczynnik kierunkowy prostej jest równy tangensowi kąta nachylenia tej prostej do dodatniej części osi odciętych), więc \(\displaystyle{ \alpha=60^o}\)
ODPOWIEDZ