Długośc odcinka

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Ciennieba
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 2 mar 2010, o 11:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

Długośc odcinka

Post autor: Ciennieba »

długość odcinka AB gdzie A= (5,2) i B=(2,-1) jest równa?
A) 8
B) \(\displaystyle{ 3 \sqrt{2}}\)
C) 9
D) \(\displaystyle{ 2 \sqrt{3}}\)

Proszę o napisanie rozwiązania do tego zadania z dokładnością. Z góry dziękuję
Ostatnio zmieniony 19 cze 2010, o 18:18 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

Długośc odcinka

Post autor: Afish »

Twierdzenie Pitagorasa.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Długośc odcinka

Post autor: lukasz1804 »

\(\displaystyle{ |AB|=\sqrt{(2-5)^2+(-1-2)^2}=\ldots}\)
ODPOWIEDZ