Wierzchołki trójkąta i wektory
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
Wierzchołki trójkąta i wektory
Dany jest jeden z wierzchołków trójkąta A = (2, -5, 3) i wektory boków \(\displaystyle{ \vec{AB} = [4, 1, 2]}\), \(\displaystyle{ \vec{BC} = [3, -2, 5]}\). Znaleźć pozostałe wierzchołki i wektor \(\displaystyle{ \vec{CA}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Wierzchołki trójkąta i wektory
Mając dane współrzędne punktu A i wektora \(\displaystyle{ \vec{AB}}\) wyznacz (na podstawie definicji) współrzędne punktu B, a następnie - korzystając ze współrzędnych wektora \(\displaystyle{ \vec{BC}}\) - współrzędne punktu C.
Mamy \(\displaystyle{ \vec{AB}+\bec{BC}+\vec{CA}=0}\), więc łatwo wyznaczyć można współrzędne wektora \(\displaystyle{ \vec{CA}}\).
Mamy \(\displaystyle{ \vec{AB}+\bec{BC}+\vec{CA}=0}\), więc łatwo wyznaczyć można współrzędne wektora \(\displaystyle{ \vec{CA}}\).