Proszę o rozwiązanie,gdyż matma to dla mnie czarna magia.
Oblicz długość odcinka AB jeśli S=(-1,3) jest środkiem tego odcinka oraz A=(-3,-1).
Z góry dziękuję.
Oblicz długość odcinka AB
Oblicz długość odcinka AB
Ostatnio zmieniony 17 cze 2010, o 13:35 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Oblicz długość odcinka AB
\(\displaystyle{ (x_S; y_S)= ( \frac{x_A+ x_B}{2} ; \frac{y_A + y_B}{2} )}\)
i porównujemy wspołrzedne
\(\displaystyle{ x_S = \frac{x_A+ x_B}{2}}\)
\(\displaystyle{ y_S= \frac{y_A + y_B}{2}}\)
dostaniesz wspolrzedne punktu B, a na dlugosc odcinka to wzor juz podałem Tobie w innych wątkach
i porównujemy wspołrzedne
\(\displaystyle{ x_S = \frac{x_A+ x_B}{2}}\)
\(\displaystyle{ y_S= \frac{y_A + y_B}{2}}\)
dostaniesz wspolrzedne punktu B, a na dlugosc odcinka to wzor juz podałem Tobie w innych wątkach
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Oblicz długość odcinka AB
A nie prościej zauważyć, że \(\displaystyle{ |AB|=2|AS|}\) (bo S jest środkiem odcinka AB)? Wystarczy znaleźć wtedy długość odcinka AS - naturalnie ze wzoru na długość odcinka.