Rzut punktu na prostą i płaszczyną

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
na07
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 146
Rejestracja: 25 sie 2008, o 20:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 17 razy

Rzut punktu na prostą i płaszczyną

Post autor: na07 »

1.Wyznacz rzut punktu P = ( 1, -2, 1) na prostą:

\(\displaystyle{ \frac{x+1}{1}= \frac{y+8}{-1}= \frac{z-2}{2}}\)

2.Wyznacz rzut punktu P = ( 0, 1, 3 ) na płaszczyznę x + y + z = 0
Awatar użytkownika
paulisian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 4 sty 2010, o 16:58
Płeć: Kobieta

Rzut punktu na prostą i płaszczyną

Post autor: paulisian »

na07 pisze:1.Wyznacz rzut punktu P = ( 1, -2, 1) na prostą:

\(\displaystyle{ \frac{x+1}{1}= \frac{y+8}{-1}= \frac{z-2}{2}}\)

o ile dobrze mysle to to chyba bedzie tak:
masz swoj pkt P i proste
wyznacz z prostej wektor (normalny? nie pamietam juz ) czyli \(\displaystyle{ n=1,-1,2}\)
i wstaw to do podstaci ogolnej


\(\displaystyle{ Ax+By+Cz+D=0}\) i powinno wyjsc
ale nie pamietam tego zbyt dokladnie juz
Z_i_o_M_e_K
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 119
Rejestracja: 16 paź 2008, o 19:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: TM
Podziękował: 46 razy

Rzut punktu na prostą i płaszczyną

Post autor: Z_i_o_M_e_K »

a)Masz dany wektor równoległy do prostej \(\displaystyle{ v=[1,-1,2]}\) ten wektor jest prostopadły do pewnej hiperpłaszczyzny. Wyznaczasz równanie tej płaszczyzny, która jest prostopadła do prostej i przechodzi przez punkt P.
ODPOWIEDZ