Równanie elipsy
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 28 paź 2006, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dzierżoniów
Równanie elipsy
Napisz równanie elipsy o środku w punkcie (-1,2) jeżeli jej półosie a, b są równoległe odpowiednio do osi OX i OY i wynoszą : a) a= 1, b = 2 .
- robert179
- Użytkownik
- Posty: 469
- Rejestracja: 24 lip 2005, o 16:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kęty
- Podziękował: 111 razy
- Pomógł: 13 razy
Równanie elipsy
Równanie elipsy:
\(\displaystyle{ \frac{x^{2}}{a^{2}}+\frac{y^{2}}{b^{2}}=1}\)
S(-1,2), a=1, b=2:
\(\displaystyle{ \frac{(x+1)^{2}}{1}+\frac{(b-2)^{2}}{4}=1}\)
\(\displaystyle{ \frac{x^{2}}{a^{2}}+\frac{y^{2}}{b^{2}}=1}\)
S(-1,2), a=1, b=2:
\(\displaystyle{ \frac{(x+1)^{2}}{1}+\frac{(b-2)^{2}}{4}=1}\)