Obraz punktu p (x,Y) wzgledem osi y=x
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 2 paź 2004, o 23:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mielec
Obraz punktu p (x,Y) wzgledem osi y=x
Witajcie problem banalny ale nie wiem jak dokladnie przeprowadzic dowód a treśc nastepujaca obrazem punktu p (x, y)wzgledem prostej y= x jest punkt p2 (y,x) udowodnic (najlepeij przed poniedzilakiem)ze tak jest ,bardzo prosze o pomoc w udowodnieniu tego z góry juz dziekuje
Obraz punktu p (x,Y) wzgledem osi y=x
możesz napisać prostą przechodząca prze te twoje dwa punkty, udowodnić że jest prostopadła do y=x i że punkty P i P2 są równoodległe od tej prostej
Obraz punktu p (x,Y) wzgledem osi y=x
jak to jak moga byc rownoodlegle...to chyba jasne...przecierz to jest najprostsza geometria anality6czna...na odleglosc punktow sa pewne wzory...a nawet gdyby nie znac tych wzorow to mozna to narysowac na wykresie i liczyc z trojkata(bo w koncu stamtad biora sie te wzory)...nie rozumiem jak ktos moze sie dziwic temu ze punty moga byc rownoodlegle od prostej... mozna jeszcze dosjc do wniosku takiego ze gdyby poprowadzic przez punty p1(x1,y1) i p2(x2,y2) proste o rownaniach x=x1 x=x2 y=y1 y=y2 to powstanie kwadrat ktorego prosta o rowananiu y=x bedzie przekatna...a punty beda lezaly na przeciwleglych wiercholkach...a wiec wspolrzedne bedzie mial przeciwne...tzn. x2=y1 i y2=x1
---
pozdrawiam
---
pozdrawiam
Obraz punktu p (x,Y) wzgledem osi y=x
k: ax + by = c - równianie prostej w R^2
niech A(x_0,y_0)
d(A,B) - odległość euklidesowa
odległością pukty A od prostej k, nazywamy min d(A,B), gdzie B należy do prostej k
niech A(x_0,y_0)
d(A,B) - odległość euklidesowa
odległością pukty A od prostej k, nazywamy min d(A,B), gdzie B należy do prostej k
Obraz punktu p (x,Y) wzgledem osi y=x
ola po prostu za szybko czytala, zamiast rownoodlegle przeczytala rownolegle... Ja stawiam, ze Olazola wie, co to znaczy rownoodlegle... A wy tez, nie czytacie uwaznie jej pytania
- olazola
- Użytkownik
- Posty: 811
- Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sopot
- Pomógł: 36 razy
Obraz punktu p (x,Y) wzgledem osi y=x
Dzięki Yavien za wsparcie, jest dokładnie tak jak napisałać, źle przeczytałam i nie potrzebnie się czepnęłam i ktoś to potraktował śmiertelnie poważnie . W razie czego możesz na mnie liczyć.
Pozdrawiam
Pozdrawiam