W układzie współrzędnych są dane dwa punkty A(-2;2) i B(4;4)
a) Wyznacz równanie prostej AB
b) Prosta AB oraz prosta o równaniu 9x-6y-26=0 przecinają się w punkcie C. Oblicz jego współrzędne.
c) Wyznacz równanie symetralnej odcinka AB
d) Wyznacz punkt C tak, aby pole trójkąta ABC było równe 15
Wyznaczanie równania prostej AB
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 15 cze 2010, o 19:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 4 razy
Wyznaczanie równania prostej AB
Ostatnio zmieniony 15 cze 2010, o 20:02 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Wyznaczanie równania prostej AB
a) Wzór na prostą przechodzącą przez dwa punkty A i B
\(\displaystyle{ y-y_{A}=\frac{y_{B}-y_{A}}{x_{B}-x_{A}}\cdot(x-x_{A})}\)
b) rozwiąż układ równań: prosta z a) + \(\displaystyle{ 9x-6y-26=0}\)
c) znajdź współrzędne środka odcinka AB i wzór prostej prostopadłej do prostej z a) przechodzącej przez ten środek
d) Policz długość odcinka AB, ze wzoru na pole policz wysokość opuszczoną na ten bok.
Punkt C musi leżeć na prostej prostopadłej do prostej z a) i jego odległość od tej prostej musi być równa wysokości trójkąta
\(\displaystyle{ y-y_{A}=\frac{y_{B}-y_{A}}{x_{B}-x_{A}}\cdot(x-x_{A})}\)
b) rozwiąż układ równań: prosta z a) + \(\displaystyle{ 9x-6y-26=0}\)
c) znajdź współrzędne środka odcinka AB i wzór prostej prostopadłej do prostej z a) przechodzącej przez ten środek
d) Policz długość odcinka AB, ze wzoru na pole policz wysokość opuszczoną na ten bok.
Punkt C musi leżeć na prostej prostopadłej do prostej z a) i jego odległość od tej prostej musi być równa wysokości trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 15 cze 2010, o 19:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 4 razy