Prosta rownolegla

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
takashi17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 13 cze 2010, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn

Prosta rownolegla

Post autor: takashi17 »

1.Proste y=-2x+5 i y=(2-m)x-4 są równoległe dla:

A. m=-2 B. m=-4 C. m=4 D. m=0

Która odpowiedź i dla czego. Proszę o szybką odpowiedź.
Z góry dziękuję
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

Prosta rownolegla

Post autor: Afish »

Proste równoległe mają identyczne współczynniki kierunkowe.
takashi17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 13 cze 2010, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn

Prosta rownolegla

Post autor: takashi17 »

Czyli odpowiedź D tak ?
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

Prosta rownolegla

Post autor: TheBill »

Nie.
takashi17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 13 cze 2010, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn

Prosta rownolegla

Post autor: takashi17 »

a no ot jaka jest odpowiedź?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Prosta rownolegla

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ -2=(2-m)}\)
ODPOWIEDZ