Zadanie z prostymi

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
AMD_20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 28 paź 2006, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dzierżoniów

Zadanie z prostymi

Post autor: AMD_20 »

Podaj współrzędne wektora normalnego do prostej y-2x-3=0. Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkt (3,-5) i a) równoległej b) prostopadłej do tej prostej.
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

Zadanie z prostymi

Post autor: kuch2r »

Niech beda dwie proste:
\(\displaystyle{ l: y=ax+b \ \ k:y=a_1x+b_1}\)
Dwie proste sa:
(1)rownolegle gdy spelniaja warunek \(\displaystyle{ a=a_1}\)
(2)prostopodle ...... \(\displaystyle{ a\cdot a_1=-1}\)
ODPOWIEDZ