dane są punkty A(-3,2) i B(3,-6)
a) znajdz długość i środek odcinka AB
b) znajdz równanie prostej AB i równanie symetralnej odcinka AB
c)znajdz współrzędne wektora AB
d) znajdz odległosc punktu C(3,1) od prostej AB
Niestety ja tego nie rozumiem matma nie jest moją najmocniejszą strona pomóżcie proszę! to jest mi bardzo potrzebne, będę wam wdzięczna, kiedyś też w czymś pomogę
długość i środek odcinka, współrzędne, równanie prostej
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 14 cze 2010, o 09:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Stalowa Wola
długość i środek odcinka, współrzędne, równanie prostej
Ostatnio zmieniony 14 cze 2010, o 13:03 przez angie21, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 795
- Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 66 razy
długość i środek odcinka, współrzędne, równanie prostej
Przydatne wzory:
\(\displaystyle{ \left|AB \right| = \sqrt{ \left(x _{B} - x _{A} \right) ^{2} + \left(y _{B} - y _{A} \right) ^{2} }}\)
\(\displaystyle{ S \left( \frac{x _{A} + x _{B} }{2}; \frac{y_{A} + y_{B}}{2} \right)}\)
\(\displaystyle{ \left(y - y_{A} \right)\left(x_{B} - x_{A}\right) - \left(y_{B} - y_{A}\right)\left(x - x_{A}\right) = 0}\)
\(\displaystyle{ d = \frac{ \left|Ax_{0} + By_{0} + C\right| }{ \sqrt{A ^{2} + B^{2}} }}\)
\(\displaystyle{ \left|AB \right| = \sqrt{ \left(x _{B} - x _{A} \right) ^{2} + \left(y _{B} - y _{A} \right) ^{2} }}\)
\(\displaystyle{ S \left( \frac{x _{A} + x _{B} }{2}; \frac{y_{A} + y_{B}}{2} \right)}\)
\(\displaystyle{ \left(y - y_{A} \right)\left(x_{B} - x_{A}\right) - \left(y_{B} - y_{A}\right)\left(x - x_{A}\right) = 0}\)
\(\displaystyle{ d = \frac{ \left|Ax_{0} + By_{0} + C\right| }{ \sqrt{A ^{2} + B^{2}} }}\)