Współczynnik kierunkowy prostej prostopadłej do prostej określonej wzorem y=3 -5x jest równy:
A) \(\displaystyle{ -\frac{1}{3}}\) B) 3 C) -5 D) 15
Wiem, że prawidłowa odpowiedź to D...
Ale dla czego !?
Proszę o szybką odpowiedź
Z góry dziękuje.
Współczynnik kierunkowy prostej prostopadłej do proskej...
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 13 cze 2010, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
Współczynnik kierunkowy prostej prostopadłej do proskej...
Ostatnio zmieniony 13 cze 2010, o 19:58 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
Współczynnik kierunkowy prostej prostopadłej do proskej...
[edited, źle spojrzałem ]
Proste prostopadłe spełniają warunek:
\(\displaystyle{ a_1 \cdot a_2 = -1}\)
Jeżeli \(\displaystyle{ a_1 = -5 \Rightarrow a_2=\frac{1}{5}}\)
Proste prostopadłe spełniają warunek:
\(\displaystyle{ a_1 \cdot a_2 = -1}\)
Jeżeli \(\displaystyle{ a_1 = -5 \Rightarrow a_2=\frac{1}{5}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 13 cze 2010, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
Współczynnik kierunkowy prostej prostopadłej do proskej...
nie rozumiem. skad się wzięło to a1 = -1 i a2 = 1/5 ?
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
Współczynnik kierunkowy prostej prostopadłej do proskej...
\(\displaystyle{ a_1 \neq -1}\), tam jest mnożenie.
\(\displaystyle{ a_1}\) to współczynnik kierunkowy wyjściowej prostej:
\(\displaystyle{ f(x) = \red - 5\black x+3}\)
To podstawiamy do iloczynu i wyznaczamy \(\displaystyle{ a_2}\), czyli szukany współczynnik kierunkowy prostopadłej:
\(\displaystyle{ a_1 \cdot a_2 = -1 \\ 5 \cdot a_2 = -1 \\ a_2 = \frac{-1}{5}}\)
To proponuję sobie dać do rameczki i opisać jako warunek prostopadłości dwóch prostych:
\(\displaystyle{ \boxed{a_1 \cdot a_2 =-1}}\)
\(\displaystyle{ a_1}\) to współczynnik kierunkowy wyjściowej prostej:
\(\displaystyle{ f(x) = \red - 5\black x+3}\)
To podstawiamy do iloczynu i wyznaczamy \(\displaystyle{ a_2}\), czyli szukany współczynnik kierunkowy prostopadłej:
\(\displaystyle{ a_1 \cdot a_2 = -1 \\ 5 \cdot a_2 = -1 \\ a_2 = \frac{-1}{5}}\)
To proponuję sobie dać do rameczki i opisać jako warunek prostopadłości dwóch prostych:
\(\displaystyle{ \boxed{a_1 \cdot a_2 =-1}}\)